Vill du byta fönster?

stora fönster i hus

Önskar du byta fönster? Om det är så att man gör en omfattande renovering så kan man behöva byta fönster så att de bättre passar in i renoveringen. Eller så vill man helt enkelt skaffa nya funktioner på fönster. Det finns så många nyheter när det kommer till fönster. Här tar vi upp några viktiga sådana nyheter.

Fönster som också är en solpanel

Forskare på Chalmers Tekniska Högskola har tagit fram en molekyl som ska kan lagra energi när fönster utsätts för solljus. Den molekylen består av kol, väte och kväve. När molekylen träffas av solljus blir den till en energirik isomer; den får en ny kemisk sammansättning (men samma formel). När solen slutar lysa på molekylen återgår den till sin ursprungliga form. Detta innebär praktiskt att molekylen på fönstret gör att när solen lyser på fönster, samlar den värme. När solen slutar lysa på fönstret, avger den värme och kan på så sätt värma upp bostaden där fönstret är monterat.

Fönster som tonas mörkt eller ljust

I Singapore har forskare tagit fram ett slags fönster som kan tonas både till en mörkare nyans eller till en ljusare, av sig självt. Dessutom ska det kunna fungera som ett uppladdningsbart batteri, som ska kunna ladda lysdioder. Fönstret förses med flytande elektrolyt som finns mellan två glasskivor med en beläggning av indiumtennoxid. Den ena glasskivan förses med en beläggning av blått färgämne och den andra ansluts till en tunn remsa med aluminiumfolie. När en elektrisk krets förbinder de båda glasskivorna startar en kemiska reaktion mellan färgämnet och syret i elektrolyten, så att fönstret tonas blått. Om kretsen istället sluts, så försvinner den blå färgen och fönstret blir genomskinligt igen.

Nu kanske dessa nyheter är lite väl high-tech, men i övrigt finns det mer isolerade fönster; så kallade Energifönster, fönster med en hinna av laminat som gör dem okrossbara, skottsäkra fönster och fönster som nästan tvättar sig själva, genom att utsidan har en hinna där smutsen har svårt att fastna och när det regnar ramlar allt sådant av fönstret.