Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Så gör du om du råkar ut för en bluffhantverkare

Byggfusk som givit upphov till fuktskada

I dessa tider av avdragsgilla ROT-renoveringar har det dykt upp många hantverksföretag som vll göra sig en slant i den boomande branschen. De flesta är givetvis seriösa och tar sitt rykte på allvar. Men tyvärr finns det en hel del mindre nogräknade firmor som vill tjäna en slant på att göra ett dåligt jobb till överpris.

Vanligtvis är det oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare som åker runt i bostadsområden och letar upp fastigheter som de utser till renoveringsobjekt. Äldre personer är särskilt utsatta, eftersom, de ofta har svårt att stå emot en framfusig säljare. Men det finns även oseriösa hantverkare som har en seriösare fasad.

Muntliga överensskommelser – en stor risk

En överenskommelse med den här typen av resande bluffhantverkare sker nästan alltid muntligt. Det skrivs inga avtal och hantverkaren vill ofta ha kontakt betalning i förskott. Detta gör att det ofta blir svårt med det juridiska när lurendrejeriet senare avslöjas.Ett handslag räcker sällan långt i rättssalen. Denna typ av hantverkare utför ett billigt men i bästa fall undermåligt arbete. I värsta fall gör de inget jobb alls.

Handfasta tips om du vill slippa bli lurad

Här är några handfasta tips på hur du undviker att bli lurad av ett oseriöst hantverksföretag:

 • Kolla upp referenser, både på företaget själv och på utförda arbeten.
 • Kolla upp att firman har ett nummer som går till en riktig abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
 • Anlita endast hantverkare som har F-skattsedel, något som även en utländsk företagare kan få. Ring upp Bolagsverket och Skatteverket och kolla upp om hantverksföretaget ens existerar.
 • Teckna alltid ett skriftligt avtal över vad hantverkaren förväntas utföra och vad det ska kosta. Om det inte finns något avtal kan det uppstå stora svårigheter vid en eventuell rättslig tvist.
 • Belala inte i förskott. Betalning bör alltid ske först när arbetet är tillfredsställande utfört i sin helhet. Betala heller inte kontant, se till att betalningen förs över till ett registrerat företagskonto.

ARN kan vara till hjälp

Om olyckan är framme och du ändå blir lurad av hantverkaren? Då kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämden (ARN). Det är en opartisk myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. ARN fattar även beslut om hur tvisten ska lösas. ARN:s beslut är dock inte tvingande, utan bör ses som en rekommendation.

Om hantverkaren vägrar att kompensera dig enligt rekommendationen så återstår bara att polisanmäla företaget. Går fallet hela vägen till rättegång för bedrägeri så kommer du att behöva anlita en jurist som har stor kompetens när det handlar om tvistemål.

7 Comments on Så gör du om du råkar ut för en bluffhantverkare

 1. Jag har anlita byggfirma som bygger mitt hustak och ute rum..
  Har har redan betalat. Men byggande har inte gjort bra jobb och är halvklart Men väntar på nu mer än 3 veckor sedan och ringt och pratat med de. De säger att de kommer när de har tid… Men inte när..
  Ringt flera ggr.. De blir nu otrevliga
  Takbyte har jag fått rotavdrag men inte uterum Fick svar att man inte inte få rotavdrag för båda De har lurat oss.. Själva ritningar från början till nu är inte överens..
  De vägrar ordna med rotavdrag
  De bärande träribban ovanpå skjutpartier är så tunn så jag tror inte att det håller för vintern när det kommer snö..
  De har missat ca 10cm från
  Snälla hjälp mig

  • Hej Tohan. Det låter helt klart som att du behöver hjälp av en jurist för att komma vidare med detta. Försök att hitta en jurist som specialiserar sig på byggfrågor för att få hjälp med det som du anser är fel med konstruktionen.

   ROT-avdraget bör gälla även för ett uterum förutsatt att det sitter ihop med din huvudbyggnad. Det kan ju också vara så att den totala summan för hur mycket du får dra av varje år har överstigits om ett helt tak renoverats. Ta först en titt på hur mycket avdrag som har gjorts innan du går vidare med denna fråga. Du bör kunna se detta om du loggar in hos Skatteverket och tittar på vad som har rapporterats in.

 2. Hej jag undrar – finns det regelverk för att det måste utföras en slutbesiktning av ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete innan hantverkaren kan slutfakturera?

  • Hej Ulrika. Det beror nog på om arbetet har haft en kontrollansvarig eller inte. Annars är det troligtvis en sak mellan dig och hantverkaren. Kontakta kommunens byggnadsnämnd för att få veta vad som gäller i ditt fall.

 3. Nybyggt hus. Vi har konstaterat byggfel (både av oss och byggföretaget) i yttertaket. Byggföretaget förhalar och utreder, har satt en jurist på saken. För oss låter det som att man försöker hitta kryphål för att slippa åtgärda byggfelen. Tiden går, över 2 månader utan lösning. Huset är nybyggt av oss, 9,5 år gammalt, vi är enda ägare. Fråga 1; hur tvingar vi dem att fixa taket? Fråga 2; kan vi ta in annat byggföretag för att åtgärda taket, på deras bekostnad? Hur faktureras det? Vad krävs för att det ska fungera? Beslut från ARN, beslut från jurist?

 4. Under sista veckan i oktober blev vi kontaktade av Lillen Micke Pål Gustafsson som påstod sig vara en hantverkare med minst 30års erfarenhet av jobbet vi önskade, vilket var att fixa en ny dörr samt allt runt detta plus installera ett elektriskt lås. Han försäkrade oss om att arbetet skulle vara klart på en halvdag. Den 1 november kom han och skulle montera ner den nuvarande dörren och montera den nya. Detta genomfördes inte klart samt lämnade plats för drag runt om dörren samt sidorna. Han hade dessutom inte tid att montera upp låset utan lovade att komma igen nästa måndag och fixa det samt isolera och fixa upp resten.

  Detta besöket kom han väldigt sent till och utan materialet som behövdes. Han skruvade på karm skruvarna lite och använde den lilla isoleringen vi köpt för att täta runt ena sidan ramen enbart. Han monterade sen låset utan att följa instruktioner samt skadade dörren under processen. (bilder finns på arbetet).

  Vi hade sedan en kille från Verisure här för att koppla larmet till låset och han sa att det var den sämsta monteringen av låset han sett någonsin. Han konstaterade att Micke totalt förstört låset så att det inte går att montera korrekt och dessutom skadat dörren med skruvar rakt in för att hålla det på plats. Handtaget sitter löst och låsmekanismen på insidan fungerar inte som det ska till den graden att det känns mer otryggt att låsa när vi är hemma än att ha det öppet, då det inte alltid går att låsa upp direkt utan kräver ibland flera försök. (Vi pratade med honom om det och han skulle anmäla det till sin ansvarsförsäkring, därför har vi noga dokumenterat det.)

  Sen började vi titta vidare på projektet med sovrummet där han lovade han skulle bygga ett nytt sovrum till oss i vår nuvarande verkstad, han lovade att det skulle vara klart på en vecka och skulle påbörjas kommande veckor.

  Däremellan skulle han skaffa fram allt material som behövdes till projektet via bra kontakter till bra priser. Han hörde av sig med jämna mellanrum för att få mer pengar för saker han hade glömt eller att de hade höjt priset på produkterna osv.

  När vi sen kom till veckan för byggstart började han komma med ursäkter och svara dåligt både på telefon och sms. Ursäkterna spelade på medmänsklighet så vi kände inte att vi kunde bli arga/irriterade/säga ifrån. Tex sa han att hans pappa gick bort och han behövde ta hand om sin dementa mamma. Till slut gick det flera dagar emellan ursäkterna och det sista vi hörde var att han skulle komma igår, men han dök aldrig upp.

  Så nu står vi här med en halvfärdig ytterdörr med dåligt monterat lås, ett utrymme förberett för bygget till sovrummet men utan att det händer något och 21090kr som betalats utan att få något ordentligt för det.

  vad kan vi göra?

 5. Hej
  Vi anlitade en takfirman för att byta vårt tak samt sätta en limträbalk för att stärka en svacka i uterummet. Vi har betalt en akontofaktura på 70.000 minus för.
  Nu två månader senare är huset helt förstört.
  Första läckan inträffade två veckor före jul och hela vår övervåning läckte vatten.
  Nu i natt var vi inne på läcka nummer 9.
  Detta är en extremt lång och plågsam historia.
  Istället för att sätta in limträbalk så lyfte de taket på en sida och kilade fast reglar på kattvinden. Vilket resulterade i att det skall i hela huset med sådana sättningar att alla rum på nedervåningen spruckit.

  Nu är vi villrådig, försäkringsbolaget tar invändiga skador ca 1200000 beräknad kostnad då huset måste strippas. Utvändigt vägrar de dock att hjälpa till efter alla läckor.
  Vi har inte ekonomi att ta hit en annan hantverkare som gör om och han som har gjort taket har inte råd att ta kostnaden säger han.

  Vi kommer inte betala resterande summa på ca 100 000 kr men det räcker inte till ny hantverkare.
  Av våra 180 m2 är 180 skadat

Lämna ett svar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*