Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Så gör du om du råkar ut för en bluffhantverkare

Byggfusk som givit upphov till fuktskada

I dessa tider av avdragsgilla ROT-renoveringar har det dykt upp många hantverksföretag som vll göra sig en slant i den boomande branschen. De flesta är givetvis seriösa och tar sitt rykte på allvar. Men tyvärr finns det en hel del mindre nogräknade firmor som vill tjäna en slant på att göra ett dåligt jobb till överpris.

Vanligtvis är det oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare som åker runt i bostadsområden och letar upp fastigheter som de utser till renoveringsobjekt. Äldre personer är särskilt utsatta, eftersom, de ofta har svårt att stå emot en framfusig säljare. Men det finns även oseriösa hantverkare som har en seriösare fasad.

Muntliga överensskommelser – en stor risk

En överenskommelse med den här typen av resande bluffhantverkare sker nästan alltid muntligt. Det skrivs inga avtal och hantverkaren vill ofta ha kontakt betalning i förskott. Detta gör att det ofta blir svårt med det juridiska när lurendrejeriet senare avslöjas.Ett handslag räcker sällan långt i rättssalen. Denna typ av hantverkare utför ett billigt men i bästa fall undermåligt arbete. I värsta fall gör de inget jobb alls.

Handfasta tips om du vill slippa bli lurad

Här är några handfasta tips på hur du undviker att bli lurad av ett oseriöst hantverksföretag:

 • Kolla upp referenser, både på företaget själv och på utförda arbeten.
 • Kolla upp att firman har ett nummer som går till en riktig abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
 • Anlita endast hantverkare som har F-skattsedel, något som även en utländsk företagare kan få. Ring upp Bolagsverket och Skatteverket och kolla upp om hantverksföretaget ens existerar.
 • Teckna alltid ett skriftligt avtal över vad hantverkaren förväntas utföra och vad det ska kosta. Om det inte finns något avtal kan det uppstå stora svårigheter vid en eventuell rättslig tvist.
 • Belala inte i förskott. Betalning bör alltid ske först när arbetet är tillfredsställande utfört i sin helhet. Betala heller inte kontant, se till att betalningen förs över till ett registrerat företagskonto.

ARN kan vara till hjälp

Om olyckan är framme och du ändå blir lurad av hantverkaren? Då kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämden (ARN). Det är en opartisk myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. ARN fattar även beslut om hur tvisten ska lösas. ARN:s beslut är dock inte tvingande, utan bör ses som en rekommendation.

Om hantverkaren vägrar att kompensera dig enligt rekommendationen så återstår bara att polisanmäla företaget. Går fallet hela vägen till rättegång för bedrägeri så kommer du att behöva anlita en jurist som har stor kompetens när det handlar om tvistemål.

4 Comments on Så gör du om du råkar ut för en bluffhantverkare

 1. Jag har anlita byggfirma som bygger mitt hustak och ute rum..
  Har har redan betalat. Men byggande har inte gjort bra jobb och är halvklart Men väntar på nu mer än 3 veckor sedan och ringt och pratat med de. De säger att de kommer när de har tid… Men inte när..
  Ringt flera ggr.. De blir nu otrevliga
  Takbyte har jag fått rotavdrag men inte uterum Fick svar att man inte inte få rotavdrag för båda De har lurat oss.. Själva ritningar från början till nu är inte överens..
  De vägrar ordna med rotavdrag
  De bärande träribban ovanpå skjutpartier är så tunn så jag tror inte att det håller för vintern när det kommer snö..
  De har missat ca 10cm från
  Snälla hjälp mig

  • Hej Tohan. Det låter helt klart som att du behöver hjälp av en jurist för att komma vidare med detta. Försök att hitta en jurist som specialiserar sig på byggfrågor för att få hjälp med det som du anser är fel med konstruktionen.

   ROT-avdraget bör gälla även för ett uterum förutsatt att det sitter ihop med din huvudbyggnad. Det kan ju också vara så att den totala summan för hur mycket du får dra av varje år har överstigits om ett helt tak renoverats. Ta först en titt på hur mycket avdrag som har gjorts innan du går vidare med denna fråga. Du bör kunna se detta om du loggar in hos Skatteverket och tittar på vad som har rapporterats in.

 2. Hej jag undrar – finns det regelverk för att det måste utföras en slutbesiktning av ett stort ombyggnads- och renoveringsarbete innan hantverkaren kan slutfakturera?

  • Hej Ulrika. Det beror nog på om arbetet har haft en kontrollansvarig eller inte. Annars är det troligtvis en sak mellan dig och hantverkaren. Kontakta kommunens byggnadsnämnd för att få veta vad som gäller i ditt fall.

Lämna ett svar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*