Hur mycket dammar golvslipning egentligen?

Det som många som funderar på en golvslipning i Stockholm undrar över, är om hur mycket dammar golvslipning egentligen? Många befarar att en golvslipning innebär ett stort merarbete att slipa om golv. De gamla golvslipningsmaskinerna gjorde så att hela rummet var fyllt med finkornigt damm som satte sig på väggarna, fönster och som var farligt att andas in. Både personal och de boende måste skyddas mot det finkorniga damm som en golvslipning förde med sig.

De moderna maskinerna suger upp dammet

Då är det en lättnad att veta att de moderna och nya golvslipningsmaskinerna inte släpper ut nästan något damm alls. De drar in dammet istället för att släppa ut det. De fungerar mer eller mindre som dammsugare. Intill slipen på golvslipningsmaskinerna, sitter en påse som fångar upp allt damm, och släpper på så vis inte ut dammet utan suger in det bra och behändigt in i maskinen.

Bra för både personal och boende

På så vis är det bra för både dem som bor i bostaden och för dem som arbetar med golvslipning hela dagarna. Förut förde det med sig en viss hälsorisk att arbeta med golvslipning. De var så illa tvungna att bra andningsmasker. De boende var tvungna att hålla dörrar stängda tills allt damm lagt sig och tvättats bort. Tekniken har äntligen hunnit ikapp golvslipningsmaskinerna, vilket har gjort golvslipningen mer behändig och orsakar inte lika mycket besvär för inandningen för personalen och bostadsägare.