Annonsera här.

Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Vilken byggkonsult är rätt för dig?

Att välja rätt byggkonsult är inte alltid lätt. Ska projektet utföras i en större stad, så som Göteborg, Malmö eller Stockholm (dock i synnerhet Stockholm) har man säkerligen ett ganska stort urval av konsulter att välja mellan. Precis som i vilken bransch som helst, har olika byggkonsulter olika nischkunskaper. Vissa kanske är särskilt duktiga på fasader, medan andra är experter på dränering.

Klart är i alla fall att en bra byggkonsult är en nyckelspelare i vilket större byggprojekt som helst. Ibland behövs det inte alltid givetvis (byggfirman kan ha kompetensen internt), men det är långt ifrån alla byggherrar som klarar sig utan hjälpen från en bra byggkonsult.

Ta kontakt med flera olika företag

Precis om när du anlitar städning, elektriker eller VVS-tjänster är det alltid fördelaktigt att jämföra olika aktörer. En nyttig konkurrenssituation uppstår där du sätter dig i ett gott förhandlingsläge, samtidigt som du kan säkerställa att du betalar ett marknadsmässigt pris. Säg att du tar in 3 offerter från 3 konsultföretag i Stockholm, med liknande referenser och kompetens. Om ett av företagen har 50 % högre timpris än de andra, är du nog glad du tog dig tiden att jämföra. Kanske hade du valt det dyraste företaget direkt annars?

Givetvis går det inte att bara se till priserna. Situationen ovan gäller om allt annat är likvärdigt. Det är viktigt att se till vilken kompetens byggkonsulten har, hur lång erfarenhet som finns i företaget och om de är nischade på de saker som du behöver.

Utvärdera kommunikationsmetoder

De flesta kan skriva under på att en viktig egenskap för en byggkonsult – oavsett om man är verksam i Stockholm, Malmö eller i Norrland – är att har goda kommunikativa förmågor. Det gäller inte bara det direkta bemötandet med dig som kund, utan kanske framförallt i hur byggherrens uppdateras med relevant information under projektets gång.

Något som det kanske bör läggas särskild tonvikt vid, är ekonomin. Många är ute just efter en byggkonsult i Stockholm med någon form av ekonomisk bakgrund. Särskilt vid större projekt kan bristfällig ekonomisk kompetens ge en ”baksmälla” som varar i åratal efter att byggnationen står klar. Kontentan är att kommunikation är en viktig faktor som kan avgöra valet av konsult att samarbeta med.

Referenser

Under en rubrik ovan nämns att man kan jämföra offerter från flera olika aktörer. Något annat man kan jämföra är deras referenser. Om du inte hittar gott om omdömen, en portfolio och mer information om dem på nätet, kan du helt enkelt fråga dem. Bäst är om du kan få tala direkt med en byggherre som anlitat konsulten vid ett tidigare tillfälle.

Det kan även vara intressant att få tala med andra berörda parter. Det kan till exempel handla om myndigheter eller entreprenörer. Bäst är att få ett par tre stycken – namngivna – referenser att tala med, för varje firma du överväger att anlita. Det kan tyckas som ganska mycket arbete för att hitta rätt aktör att samarbeta med, men sannolikt är det värt besväret. Inte minst om det rör sig om ett större byggprojekt, där man bör minimera sina risker så gott det bara går.