Vikten av vindskydd

uteplats med motordriven markis

Som restaurangägare är du naturligtvis medveten om vikten av att hålla sommarsäsongen igång så länge som det bara är möjligt. Från att den första snödroppen blir synlig i slutet av februari till dess att affärerna börjar julskylta i november är vi svenskar redo att trotsa kyla och blåst för att kunna ta en öl utomhus närhelst solen tittar fram. Tyvärr varar säsongen för uteserveringar i Stockholm bara mellan den 1 april och den 15 oktober, så det gäller att vara beredd! För att dina kunder ska bli nöjda och vilja komma tillbaka krävs att du mobiliserar med filtar, infravärme och inte minst – bra vindskydd. Ett bra vindskydd är snyggt och samtidigt funktionellt. Det gäller att välja ett vindskydd som är flexibelt och kan anpassas efter väderleken och till och med tas bort om det är riktigt varmt och man faktiskt vill bjuda besökarna på en liten bris. Det finns många företag som erbjuder olika typer av vindskydd. Vi tar en titt vad du kan välja mellan för vindskydd och hur du kan kombinera dem efter dina behov.

Vindskydd i tyg

Oftast består vindskydd till uteserveringar av moduler som kan kombineras till önskad längd. Modulerna består av en stålram med antingen tyg eller glas. De går att vinkla för att passa bra utmed uteserveringen, oftast är standarden 90º men det går att få till vilken vinkel som helst. Markistyget ska vara brandsäkert och impregnerat för att tåla fukt. Det behöver vara rejält sytt med fästen som håller emot om det blåser mycket. Fördelen med markistyg är att man kan välja mellan olika färger, till exempel om interiören eller loggan på restaurangen är i en speciell färgskala som man vill matcha. Det går även att trycka restaurangloggan på tyget, eller någon annan text man vill ska synas bra.

Vindskydd i glas

Vill man ha en elegantare variant kan man välja ett vindskydd i glas. Glas skyddar dessutom ännu mer mot vinden. Glaset gör att man har full insyn mot restaurangen, vilket gör att den kan kännas välkomnande för förbipasserande men som inte skyddar så mycket mot insyn och kan göra att gästerna känner sig uttittade om uteserveringen ligger intill en tätt trafikerad trottoar. En lösning kan då vara att använda frostat glas, som släpper in ljus men hindrar insyn. Även glasmarkiser kan prydas med en logo eller annan text, den trycks på genomskinlig plast och klistras på glaset. Vill du ha en riktigt exklusiv glasmarkis kan du välja att fräsa in loggan i glaset.

Bygg på höjden

Ett enkelt vindskydd är mellan 90 och 100 cm högt, men de finns också i högre varianter för ett riktigt effektivt skydd mot blåst. Ett populärt alternativ är att kombinera en markisväv nertill med glas upptill. På så sätt kan gästerna ha utblick mot exempelvis en havsutsikt eller mysig stadsmiljö och samtidigt känna sig ombonade och ha maximalt vindskydd. Ofta kan modulerna kombineras med exempelvis infravärme, något som gör att dina gäster kommer att vilja sitt ute långt in på hösten.

Vill du bygga om din uteplats? Här finner du professionella lösningar för dig som vill ha vindskydd eller inglasning.