Funderar du på en fönsterrenovering eller ett fönsterbyte?

Byta fönster

Ett fönsterbyte kommer med många fördelar, oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg eller någon annanstans i landet. Något som gör att många börjar fundera på det från första början är för att det kan dra ner energikostnaderna en hel del. Har man slitna fönster som drar och byter ut dem mot nya fönster med lågt U-värde, kan en betydande skillnad märkas vad gäller uppvärmningskostnaderna. Faktum är att värmeförlusten som orsakas av fönstren kan bli så stor som ca 33 % av bostadens totala uppvärmning. En fönsterrenovering eller ett byte är i många fall ett gott ekonomiskt val – även om den initiala kostnaden kan vara ganska hög.

Vad kännetecknar ett energisnålt fönster?

På bara några decennier har tekniken gått framåt rejält. Den stora majoriteten av fönstertillverkare erbjuder energieffektiva och miljövänliga glas med energisnåla glas och inte sällan treglasfönster. I dessa energieffektiva fönster har man förslutit två eller tre glasskivor med luft eller ädelgas mellan dem. Det här bidrar till god isoleringsförmåga då gas leder värme sämre än luften.

Som sagt har nästan alla fönstertillverkare dessa typer av fönster – du behöver inte bo i Stockholm eller annan större stad för att göra ett riktigt energieffektivt fönsterbyte. Just i en större stad som Stockholm har man dock säkerligen ett större utbud.

Något annat som kan vara aktuellt att fundera på inför ett fönsterbyte eller en fönsterrenovering är energisparglas. Dessa typer av skivor har en beläggning av metall på ena sidan som ska reflektera värmen. Det här får som följd att mindre värme tränger ut genom husets fönster. Ofta har man bara ett energisparglas i en fönsterkasett, men det är inte ovanligt att man har två för en extra god energieffektivisering.

Ofta ett gott ekonomiskt val

Talar vi om till exempel träfönster brukar man utgå från att de håller i ungefär 40 år. Enligt Energiverket utgör energikostnaden 86 procent, underhållskostnader fyra procent och själva inköpet (för ett fönster med 1,0 i U-värde) tio procent. Siffrorna talar alltså för att det kan bli lönsamt att välja energisnåla fönster. Vid nybyggen kan det vara särskilt aktuellt att välja riktigt energisnåla fönster, även om det i nästan samtliga fall innebär att investeringskostnaderna blir något högre än om man väljer ”vanliga” fönster.

Ska man bo kvar i huset på lång sikt kan det också löna sig att välja energisnåla fönster vid ett vanligt fönsterbyte. Dock tar det ofta lång tid innan pengarna sparas in. Det kan vara ett gott tillfälle att titta på energisnåla fönster när man funderar på att också byte uppvärmningssystem. Med riktigt bra fönster kan man kanske köpa en mindre anläggning och på så vis spara pengar. Något annat att beakta är hur stor boendet är och hur många fönster det har. Bor man till exempel i en liten lägenhet i Stockholm med bara två fönster är möjligheterna att spara några större summor begränsade.

Fönsterrenovering eller komplett byte?

Åsikterna går ofta isär huruvida man bör göra en fönsterrenovering eller ett komplett byte. Svaret är att det beror på dina önskemål och vilka fönster du har för tillfället. Har du till exempel PVC-fönster går det inte att åstadkomma särskilt mycket med en fönsterrenovering, eftersom de är svåra att reparera eller att måla om. Har du PVC-fönster kan det alltså vara bättre med ett byte. Dock kan själva glasen fortfarande bytas ut till mer miljövänliga alternativ, givetvis.

Har du däremot träfönster, som är den vanligaste fönstertypen i Sverige, kan en fönsterrenovering vara desto mer aktuellt. Om inte dina träfönster är i alltför dåligt skick kan en fönsterrenovering också mycket väl vara den bästa lösningen.