Vattenskador vanligast i köket

Sex av tio svenskar har fel! Det här påståendet anspelar inte på det val som nyss avslutas, istället så gäller det ett annat ämne som även det har viss tyngd; nämligen vattenskador. Frågar du rent generellt om vattenskador så kommer nämligen sex av tio att säg att den vanligaste vattenskadan uppkommer i badrummet.

Det är en naturligt och logisk följd av att det är i badrummet som man duschar, som man tvättar händerna och använder toaletten. Kort sagt: det är där vatten används i störst omfattning och det är således där som man löper störst risk för en omfattande vattenskada. Så har det varit, så är det inte längre. Idag har ett annat område tagit över förstaplatsen och detta i form av köket.

Fler vattenanslutna apparater i dagens kök

Idag så använder vi betydligt fler apparater i köket som är vattenanslutna. Förr var det på sin höjd en diskmaskin – nu har den fått sällskap av ismaskiner, av kaffemaskiner, av spisar som ansluts till vatten och av kyl- och frysar med samma anslutning. Dessa skänker vardagen lite guldkant, men de ökar också riskerna för en vattenskada ganska påtagligt. Förenklat kan man säga att ju mer extravagans du adderar till ditt kök i Stockholm – desto mer exponeras du för risker. Och: det är något som du dels kan komma att få betala för och samtidigt drabbas av sett ur ett rent socialt perspektiv.

Det senare är lätt att förklara: en vattenskada tar lång tid att torka ut och att tvingas riva ut ett helt kök för att leva spartanskt under, säg, tre månader är verkligen ingenting att rekommendera.

Att du ska betala då? Ja, där handlar det om försäkring och krav på fackmän. Det vill säga: har installationen av din nya diskmaskin i Stockholm genomförts av en rörmokare eller har du själv skött den biten?

Anlita alltid en rörmokare i Stockholm

Många privatpersoner som renoverar i köket gör det själva. Det är möjligt att göra, man kan bygga en egen köksö, man kan lägga golv, man kan kakla om och det finns inga krav på att man ska anlita ett företag för att sätta stommarna till de nya köksbänkar man köpt.

Men, att hålla på att installera exempelvis diskmaskiner, kyl- och frys samt sätta in nya blandare bör man alltid anlita fackmän för. Även om du själv skulle kunna klara av det så bör man kunna visa att jobbet är gjort av en rörmokare. Skulle det komma en vattenskada så har du också, som privatperson, ryggen fri gentemot ditt försäkringsbolag. Det har du inte om du genomfört installationen på egen hand.

Och, i och med att du idag kan använda rot-avdraget så handlar det inet om några stora pengar att anlita en rörmokare. Du kan, med ett årligt tak på 50.000 kronor, dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Gör det. Jobbet minimerar risken för en vattenskada och om en sådan skulle komma – som en följd av ett rent materialfel – så får du också ersättning av ditt försäkringsbolag.