Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Varför lägger man gräsarmering?

Funderar ni på att parkera husbilen på gräsmattan men är osäkra på om den kommer att klara tyngden? Ska ni göra om delar av gräsmattan till parkering men vill helst undvika lera och hjulspår?

Det går att förstärka gräsmattan så att den klarar trycket och inte tar skada. Med gräsarmering i betong eller plast kan man göra gräsmattan stark samtidigt som den naturliga dräneringen upprätthålls. Det finns många ställen där marken utsätts för slitage och kan behöva förstärkas. Vanligt är att man exempelvis lägger flyttbara plastmattor runt foderplatser för djur för att marken inte ska bli upptrampad och lerig. Men också vid gångstråk, cykelskjul och kring förråd ser man ofta gräsarmering. Gräsarmering passar också bra om man vill ha en grön och fin parkeringsplats på uppfarten. Då använder man ofta gräsarmering i betong.

Betong eller plast

Gräsarmering i betong läggs på ett fast underlag av grus och mellan plattorna vanlig matjord så att gräs sen kan växa mellan armeringen. Det kan se lite konstigt ut först men i takt med att gräset växer upp får man en stabil och samtidigt vacker uppfart. Man slipper även den vanliga grå och trista asfalten. På senare år i takt med att material och teknik förbättrats har gräsarmering i plast blivit allt vanligare. Plasten är stark nog att klara både gång- och biltrafik. Armering i plast är mycket billigare än betong och tillverkas i återvunnen plast vilket även är miljövänligt. Den är dessutom betydligt enklare och billigare att transportera än tung betongarmering.

Plast är enkelt att lägga själv och kräver inget markarbete

Plastplattorna är enkla att kapa till rätt storlek och att montera. De läggs över ytan man vill förstärka och när man sedan tynger ned eller kör med en bil på plattorna trycks de ned i gräsmattan och efter endast ett par veckor har gräset vuxit upp i hålen. Man slipper att först lägga ett fast underlag av grus, som behövs vid gräsarmering med betong. En annan fördel är att plastplattorna kan gjutas mycket tunnare än betongplattorna vilket gör att själva hålen där gräset sen ska växa blir större. Det blir alltså mycket grönare att titta på och ibland syns inte ens armeringen. Men vilken slags armering man väljer är en smaksak. Vissa tycker att det ser snyggt ut med betongklossarna som sticker upp mellan gräset medan andra helst inte vill att gräsarmeringen ska synas alls. Valet är upp till er.