Sänk dina elkostnader med egna solpaneler på huset

Solpaneler på villatak

Sommaren är snart här och solen är uppe fler timmar per dygn än vad den är nere redan från och med vårdagjämningen i mars. Sverige är faktiskt ett utmärkt land för solenergi under sommarhalvåret, något som fler och fler privata bostadsägare börjar få upp ögonen för. Särskilt i landets norra halva får man för det mesta en elproduktion som överstiger vad man förbrukar i hushållet under dessa månader med en normalstor anläggning för solel. Att överväga att installera solceller som är anslutna till det allmänna elnätet kan därför vara en smart idé som kan hjälpa dig att spara rejält på dina elräkningar över året.

En investering som lönar sig snabbt

För några år sedan var solpaneler något som ansågs väldigt dyrt och som det tog lång tid att få tillbaka pengarna för. Så är det verkligen inte längre. Priset på solceller har sjunkit rejält tack vare att efterfrågan har ökat och produktionen blivit mer effektiv. Dessutom bjuder dagens solpaneler på en bättre utväxling än tidigare generationer gjorde. Du får alltså bättre solpaneler för mindre pengar än för bara fem till tio år sedan.

Många kommuner uppmuntrar till att invånarna installerar solpaneler på sina egna fastigheter och man ser fler och fler informationskvällar och annonser från aktörer som försöker få fler att satsa på solel. Inte bara är det smart ur ett miljöperspektiv utan det stärker även den lokala resiliensen. Genom att det finns flera små elproducenter så finns det ett backupsystem om det skulle uppstå något problem hos någon större elleverantör till exempel.

Sälj överskottet och spara under resten av året

Under den tid på året då du producerar ett överskott av el kan du sälja det till ditt elbolag. När du producerar ett överskott tjänar du alltså pengar på din egen elproduktion istället för att dina solpaneler står och producerar en stor mängd elektricitet som ingen använder.

Överskottet ger dig en negativ elräkning under några månader och dessa summor kan du sedan kvitta ut mot dina kostnader under resten av året och på så sätt få en lägre elkostnad totalt sett.

De allra flesta som har en tillräckligt stor solanläggning på sin egen fastighet får en markant lägre elkostnad än vad de hade innan och solcellerna brukar betala sig på bara några år.

Hur stor anläggning ska jag skaffa?

Hur stor anläggning man ska skaffa är som att fråga hur långt ett snöre är. Det hela beror på en mängd olika faktorer. Redan genom att skaffa några enstaka paneler som du placerar på taket kan du sänka din elräkning en bit. Vill du få din anläggning riktigt lönsam så är det “ju större desto bättre” som gäller – förutsatt att du har råd med den initiala investeringen. Att skuldsätta dig stort bara för att investera i solel är ju heller inte smart, utan det gäller att hitta en lagom nivå som passar just din plånbok.</p>

Ett enkelt sätt att tänka kan vara att du räknar ut hur många solpaneler som får plats på den del av ditt hustak som har en fördelaktig vinkel mot solen och sen ser om du tycker att det är värt kostnaden. Många leverantörer av solpaneler erbjuder smarta lösningar för finansiering som kan hjälpa dig och de brukar även erbjuda rådgivning som är anpassad för just din fastighet.

Det är nämligen många faktorer som spelar in för att få en god utväxling av solpanelerna, till exempel riktningen som de placeras i, takvinkel, om det finns skymmande träd eller byggnader i närheten med mera. Ta in en expert som hjälper dig att räkna. En bra leverantör gör detta gratis då de är intresserade av att sälja sina produkter till dig.

Samarbeta med grannarna

Att göra en större beställning av solceller och installation till flera fastigheter på samma gata brukar löna sig. Dels så går det att pressa priserna tack vare ett större inköp men även leveranskostnaderna kan hållas nere om ni är flera som kan dela på ett större lass. Likaså installationskostnaden brukar kunna sänkas om ni är flera som vill installera solpaneler i ett och samma område. Installatörerna behöver inte åka runt till flera olika adresser utan kan jobba hos er några dagar på raken tills alla som har beställt har fått igång sin anläggning.

Därför kan det vara smart att kolla med grannarna om det kanske är fler som är intresserade av att gå ihop och satsa på solel. Många företag som jobbar med detta är mer än glada över att komma ut och ge en informationsträff. Just nu kanske det är mest aktuellt med en virtuell träff eller att du själv tar tag i det här och koordinerar ett större inköp.