Anlita en målare eller måla själv?

Det finns lägen då man vill genomföra en förändring i den egna bostaden. Man tröttnar på inredningen och man behöver ombyte. Det ingrepp som ger absolut mest effekt till lägst pris är att måla om och addera någon färg till väggarna, taket eller golvet. Frågan är om man ska anlita en målare för detta eller om man ska måla på egen hand?

De flesta väljer att måla själva då det handlar om interiör målning. Gäller det målning av fasaden så brukar man normalt ta hjälp av en målare. Exteriör målning är mer krävande och det är betydligt jobbigare sett till allt förarbete – slipning, exempelvis. Dessutom handlar det om höga höjder och en massa skyddsutrustning som måste användas; däri ligger de stora skälen till varför valet av en målare blir mer givet om det handlar om fasaden på ett hus.

Därmed dock inte sagt att det inte finns något behov av en målare även vid invändig målning. Vi skulle definitivt råda många att överväga det alternativet och vi gör detta av två skäl: dels så tar ett målerijobb tid och dels så är det heller inte så enkelt som många gör gällande.

Få klarar att leverera bra målerijobb

På förhand så kan man uppskatta ett målerijobb som någonting att ta ganska lätt på. Färg på en roller och därefter rolla ut över ytan. Riktigt så enkelt är det emellertid inte i praktiken och detta faktum syns också då man summerar det färdiga resultatet. Det blir lätt en massa kladd på andra ytor som en följd av dålig täckning, man kan se ojämna drag över ytan, man kan se flammiga delar och man kan se att färgen har fäst sämre på vissa områden. Dessutom så man direkt också se var man missat att måla. Det krävs förberedelse – en stor sådan – och det krävs kunskap för att måla och få ett riktigt bra resultat.

Alla kan definitivt måla, men väldigt få klarar av att göra det på rätt sätt. Det krävs ett absolut gehör, det krävs tålamod och det krävs att man har tid över. Det senare är en bristvara idag. Har du tid att slipa ytan, har du tid att spackla, har du tid att täcka alla lister-, taket och golvet och kan du vänta in färgens torktid? Ett nej på någon av dessa frågor innebär att du bör kontakta en målare. Så dyrt är det inte.

Anlita en målare med rot-avdraget

En målare går att anlita med Rot-avdraget. Det gör att du som privatperson kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet och där du har ett årligt tak om 50.000 kronor att hålla dig under. Om du skulle vara orolig för att Rot-avdraget innebär en massa pappersarbete så kan du sluta upp med denna oro – all kontakt och all administration med Skatteverket sköts av utföraren av jobbet du beställt; det vill säga den målare du anlitat.

Anlitar du en målare så garanteras du en kvalitet på jobbet och du kan luta dig tillbaka och vara på det trygga med att ditt hem får den förändring du velat ha. Detta utan ansträngning från din sida och där kostnaden är mer än rimlig som en följd av rot-avdraget.

Det enda du ska vara uppmärksam på är att hitta rätt målare. Här är rådet att du ser till att få referenser att ringa. Finns inga tidigare kunder att kontakta så bör du gå vidare. Det finns ingen brist på företag inom måleribranschen. Du har råd att vara mer selektiv och kräsen. Läs mer om hur en målare kan hjälpa dig på denna hemsida: www.målaregöteborg.biz