Så lägger du en säker fuktspärr i badrummet

Kaklade våtrum ställer stora krav på alla husets delar – såväl väggar, golv och tak. Alla olika lager som läggs vid en badrumsrenovering ska skydda resten av huset och fogar och fix ska få plattor att sitta på ett stadigt och snyggt sätt. Alla
Lager på lager – det är så man måste jobba när man bygger ett badrum från grunden. Flytspackel, fuktspärr, tätskikt, primer, fix och fog – alla dessa lager har en funktion. Missar man en av dessa delar så kan man inte påstå att badrummet är komplett. Dessutom gör den typen av halvmesyrer att man löper stor risk att drabbas av fuktskador. Alla dessa olika komponenter är lika viktiga för att resultatet ska bli bra.

En hel del jobb behövs

• På badrummets väggar, som kan bestå av gipsskivor eller betong, så lägger man först en primer så att flytspacklet ska fastna ordentligt. Flytspackel ger en jämn och stabil yta.
• Efter primer och flytspackel är det dags för den mycket viktiga fuktspärren. För att våtutrymmet ska bli riktigt tätt så krävs det tre lager fuktspärr plus förstärkningar i form av manschetter. Till slut lägger man ett tätskikt över fuktspärren, ofta i flera lager. Därefter är det dags att kakla badrummet.
Fuktspärren är ett absolut måste i alla badrum och våtutrymmen. Men det finns undantag, exempelvis behöver inte många plastmattor och plastväggar någon fuktspärr. Det finns till och med vissa plastmattor som räknas som fuktspärrar i sig själva. Smidigt då de fungerar både som ytlager och fuktspärr. På den typen av fuktsäkra plastmattor kan man till och med lägga kakel.

Det finns några undantag

Det finns några andra undantag på regeln om att det måste läggas fuktspärr. Bland annat gäller detta för badrum som ligger under marknivå och som har så kallad genomträngande markfukt. I dessa fall så kan det tätande skiktet vara skadligt för utrymmet. I badrum med dessa omständigheter räcker det med att lägga primer. Men detta är ett svårt jobb som kräver speciella kunskaper, så ska du kakla ett badrum under marknivå så rekommenderar vi att du anlitar en kompetent firma.
När fuktspärr är lagd är det dags att lägga fix och fogmassa, men det återkommer vi till senare.