Så får du en fasad som håller

Fasaden och taket är två av de viktigaste delarna på ditt hus. Håller de inte tätt kommer du snart att ha problem i resterande delar av byggnaden. Ordentligt underhåll är därför enormt viktigt.

Taket behöver man sällan lägga om så länge man ser till att hålla ordning på skarvar och snabbt byter ut eller rättar till tegelpannor som hamnat snett i kraftig vind. Fasaden däremot måste man måla om med jämna mellanrum för att den ska se fräsch ut och för att den ska skydda mot att fukt tränger in.

Meningarna går isär huruvida det är mest hållbart att måla med akrylatfärg eller om det är bättre att välja naturligare alternativ såsom den klassiska faluröda slamfärgen. En plastbaserad färg skyddar bättre mot väta men låter inte fasaden andas. Den kan komma att flaga av efter några år.

Slamfärger släpper igenom en aning fukt, men låter å andra sidan fasaden andas så att fukten torkar upp igen vid vackert väder. Vad som passar bäst beror alltså på om din fasad är utsatt för hårda vindar och kraftigt regn och hur bra kvalitet du har på träet i din fasad. För en putsfasad beror det på om du har en naturlig puts eller betongputs.

Gå till en proffsbutik och be om råd för just ditt hus.

Låt ett proffs måla fasaden

Visst kan man måla fasaden på egen hand, men det är ett jobb som tar lång tid för den som inte är van. Om du inte har lust att lägga större delen av din semester på att rolla eller sprutmåla väggar, vindskivor och husknutar är det bättre att du låter ett proffs utföra din fasadmålning. Så kan du vara säker på att jobbet utförs med rätt färg och blir beständigt. En bra målerifirma lämnar nämligen garanti på jobbet. Det innebär självklart en trygghet för dig som husägare.

Viktigt innan du beställer en fasadmålning är att din fasad rengörs ordentligt. Du vill inte måla över mossa eller mögel utan se till att detta avlägsnas innan fasaden målas. Använd till exempel en högtryckstvätt innan jobbet ska sätta igång, men låt det gå några dagar emellan så att fasaden hinner torka upp ordentligt.

Valet av färg är också viktigt. Din målare kan säkerligen hjälpa dig i valet om du känner dig osäker och de flesta färgfirmor har verktyg online och i sina butiker där du kan ladda upp en bild på ditt eget hus och sedan experimentera med olika färgkombinationer. När du har hittat en variant som passar är det bara att lämna över färgkoderna till din målare så tar de hand om att beställa rätt mängd färg innan jobbet sätter igång.