Pris, kvalité & service – Stora skillnader mellan återförsäljare av arbetskläder

Marknaden för arbetskläder är mycket stor med kunder inom allt från proffshantverkare till glada amatörer. Det är också orsaken till att de kan köpas i en rad olika butiker. Som kund kan det vara värt att inte bara jämföra priser utan även vilken service man får hos de olika butikerna.

I Stockholm finns exempelvis över 60 butiker som registrerat sig på Google Maps med fokusord arbetskläder, butik, Stockholm. Det är då företag som primärt säljer dessa. Därtill kommer mängder av företag som säljer allt som privatpersoner behöver för att kunna arbeta på egen hand på hemmet.

Kläder för hemmafixaren

Det finns en rad företag och butiker i Stockholm som säljer ”allt som hemmafixaren behöver”. Här kan exempelvis Jula och Clas Ohlsson nämnas. Företag som har verktyg, en del arbetskläder och kontorsmaterial. En fördel att köpa arbetskläder i dessa butiker är att priset är relativt lågt. Det inte alltid de har de mest kända märkena, bredast utbudet eller de mest specifika plaggen. Är man hantverkare och vill ha en unik funktion på arbetsbyxan eller söker ett plagg utformat för ett speciellt yrke kommer man troligtvis bli besviken. Dessa butiker vänder sig primärt mot ”den breda massan av privatpersoner” även om vissa företag också åker hit.

Profilkläder

Med profilkläder menas plagg som har företagstryck. När hantverkare är ute på jobb bär de arbetskläder med företagsnamnet (profilkläder) vilket därmed både ger reklam och skapar en seriös framtoning.

Alla butiker som säljer arbetskläder kan inte erbjuda tryck på dessa – men i stort sett alla butiker som säljer profilkläder har arbetskläder. Det betyder helt enkelt att en butik med fokus på profilkläder har ett bredare utbud av service.

Om det är viktigt att använda profilkläder eller inte beror delvis på bransch och var man har sina kunder. Ett företag som är beläget i Stockholm och även har sina flesta kunder i Stockholm har stor fördel i att ha företagsnamnet tydligt på kläderna. Detta eftersom eventuella kunder kan lägga märke till trycket och därmed skapa kontakt.

Kontorsvaruhusen

Arbetskläder förknippas ofta med hantverkare och att kläderna har en skyddande funktion. Men det behöver inte vara så. För att ett företag ska få ge sina anställda arbetskläder krävs det att kläderna fyller en funktion utifrån yrket. Samtidigt skapas marknadsföring med profilplagg. De som därmed jobbar ute eller mot kund kan med fördel köpa profilplagg oavsett om det är kontorsjobb, hantverksjobb eller annat.

Är det ”enklare” arbetskläder kan därför dessa även hittas en butik som säljer kontorsvaror. Ofta har de även samarbete med tryckerier för att applicera företagsloga eller annan marknadsföring på kläderna.