Nya fönster är nåt annat än de gamla

Fönster har, till sin konstruktion, genomgått stora förändringar genom tiderna. Från djurhudar till moderna, välisolerade treglasfönster. Var glad för det.

Fönster är något som, liksom så mycket annat i världen, har genomgått stora förändringar genom tiderna. Långt tillbaka så hade man inte fönster alls. Man bodde i princip i mörker. För dagens moderna människa är det svårt att tänka sig detta. Kanske hade man åtminstone luckor så att man kunde öppna upp på somrarna för att släppa in luft och ljus.

Sen började man sätta upp skrapade djurhudar över gluggarna. De släppte åtminstone in lite ljus, även om de inte lät en titta ut på omgivningarna. Så småningom började de som hade råd att kunna sätta in riktigt fönsterglas. Man kunde inte tillverka så stora glasstycken så det var därför som principen med spröjsning började användas.

Slipp fönster med englas och fönsterlav

För de första fönsteröppningar som fick glas så handlade det om englasfönster. Det var dragiga fönster som gav väldigt dålig isolering. Oftast var kanske inte passformen så bra heller, så man fick täta extra i springorna runt om, med fönsterlav. (Det är sånt som vi kallar “vitmossa” idag och mest använder i adventsljusstakar.)

Det finns faktiskt länder i västvärlden, till exempel Storbritannien, där englasfönster fortfarande förekommer i gamla hus. Det är svårt att förstå att de inte prioriterar att byta dessa till moderna, välisolerade fönster. Sådana finns numera i alla möjliga stilar så det är inte svårt att hitta något som passar även för äldre hus.