Kolla det formella när du ska anlita hantverkare

Ska du göra en badrumsrenovering i Enskede? Eller en köksrenovering i Lund? Oavsett jobb som du anlitar hantverkare för är det viktigt att se till det formella. Även om den absoluta merparten av entreprenörer säkerligen är seriösa, finns det dem som har råkat ut för blåsningar. Det kan till exempel då handla om fuskbyggen eller rejält saltade fakturor. Ett bra sätt att skydda sig mot detta är att se till det formella innan man anlitar någon.

F-skatt

Kontrollera på förhand att entreprenören har en F-skattsedel. Det här kan hittas på fakturan eller i avtalet. Om inte, bör du ta en kopia skattsedeln. Huvudsaken är att det finns en skriftlig uppgift från hantverkaren. Skulle entreprenören ha en A-skattsedel, snarare än F-skattsedel, betraktas du som arbetsgivare i juridisk mening. Det här medför då en skyldighet att till exempel dra av för skatt samt betala försäkringar och arbetsgivaravgift.

Kolla skulder

Ett ganska snabbt samtal till Kronofogden gör att du får reda på om det finns skulder hos hantverkaren eller inte. Skulle det finnas stora skulder, finns en risk att bolaget går i konkurs innan jobbet hos dig är färdigställt. Ge Kronofogden information om hantverkaren. Information så som ort (Enskede, till exempel) är inte det viktiga, utan se till att ha koll på organisationsnumret och företagsnamnet främst.

Visserligen ska du aldrig betala i förskott, men det skulle sannerligen innebära en hel del besvär att ha ett halvfärdigt jobb i hemmet. Enligt lag har du rätt att framföra klagomål på ett dylikt arbete i tio år, men om firman har gått i konkurs kommer troligen inte särskilt mycket att hända med det klagomålet.

Skulder kan också kontrolleras genom Skatteverket och deras blankett Begäran/Svar Offentliga uppgifter.

Skriv avtal

Ett avtal gör att du har ett gott skydd ifall något fel skulle uppstå. Skriv upp så mycket detaljer som är möjligt (och rimligt). Det bör bland annat stå vad ni har kommit överens om ska göras (badrumsrenovering och detaljer däromkring till exempel), vad det ska kosta och någonting om när arbetet ska vara klart. Ett tips är att ta en färdig mall från nätet. Det finns ganska många sådana, så tänk på att ladda ner mallen från en sida som är seriös och som kan hantverk. Det kan finnas mallar som är särskilt anpassade för just ditt arbete, oavsett om det är en badrumsrenovering eller dränering som ska utföras.

Gör ett urval

Genom en sökning på till exempel ”Badrumsrenovering Enskede” (Enskede byts ut mot den ort du bor på) får du fram ett urval av hantverkare att välja mellan. Just när det gäller Enskede, som är en del av en storstad, kan det finnas högre risk att råka ut för oseriösa aktörer, eftersom de har mer ”brus” att gömma sig bland. Genom att kolla på det formella bör det dock inte vara några problem att hitta en seriös firma för badrumsrenovering, oavsett var i landet man behöver det.