Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Går det isolera med naturmaterial?

Lägger papptak

Är det en ny grön våg som vi ser? På 1970-talet var det ”ut på landet” och man ville ”tillbaka till landsbygden” och byggde kollektiv där alla skulle leva och bo i harmoni med varandra. Man var vegetarian, eller vegan och stickade och sydde alla sina plagg själv. Sedan kom 1980-talet och idealen med både vegetariska alternativ och bo på landet glömdes bort.

Nu har vi fått ett allt större fokus på klimatet och att leva miljövänligt. Och det verkar som att det är enda vägen för oss att kunna rädda miljön genom att i alla våra beslut fatta gröna och miljövänliga beslut. Så när man ska bygga, finns det även här material som man hellre borde använda än andra?

Det finns Byggnadsvårdsföreningar med löst sammansatta medlemmar som tipsar varandra om vilka material som går att använda som både är i enlighet med byggnadsvård – alltså att bygga som man gjorde förut, men som också innebär att man bygger med miljövänliga material. Det var nämligen så man gjorde förr, för 100 och 200 år sedan. Och folk överlevde ju. Alltså är det helt okej byggsätt som gå lika bra att använda än i dag. Så hur gjorde man förr?

Isolera med lin

Då använde man lin. Idag kan man köpa linisolering från till exempel Finland. Linet har alldeles utmärkta isolerande egenskaper eftersom den kan uppta och avge vattenånga i sina fibrer även om det innehåller fukt. Det buffrar så att säga fukten, och man behöver ingen plast för att isolera fukten utan det räcker med papp. Huset blir luftätt och ”diffusionsöppet” och kan på så sätt ”andas” vilket gör att fukten inte kommer in i väggen utan absorberas av linet och och pappen.

Isolera med ull

Man har alltid isolerat hus med ull, och det går alldeles utmärkt att isolera det med överbliven fårull. Fårullen brinner dåligt och upptar fukten, på liknande sätt som linet. En nackdel med ullen är att ligger den obehandlad finns det skadedjur som gärna bor i det och kan lägga sina ägg i ullen, som till exempel mal. Men om man i stället behandlar ullen med lera så kommer inte malen åt att lägga sina bon i ullen. En fördel med fårull är att det brinner dåligt men isolerar fukt otroligt bra.

Isolera med hampa

Hampa är lik linet, bra på att isolera och klarar sig utan att bli besprutat mot skadeinsekter. Den är också resistent mot svampangrepp och bakterier och behöver på så sätt inte behandlas med bekämpningsmedel. Dessa nämnda exempel är endast några material som man kan isolera med, och som är miljövänliga.

Vill du veta mer om isoleringsmaterial? Läs om material som kan åstadkomma isolering i Karlstad: https://www.isoleringkarlstad.nu.