Förändra hemmet med färg

Ibland tröttnar man helt enkelt på sitt hem och behöver en förändring. Ny färg på väggarna kan ge den inspiration och trivsel som man behöver. Men hur väljer man egentligen rätt kulör?

Vissa flyttar och byter adress då de tröttnar på sitt hem. Men för oss andra kan ny färg på väggar och ibland även möbler, ge oss den förändring som vi behöver. Rätt färg kan inspirera och sätta en helt ny känsla i ett rum. Fundera därför över hur rummet ska upplevas. Ska känslan vara varm och ombonad, ljus och sval, avslappnande och rogivande eller kanske något annat? Ta hjälp av färgkartor och be en målerifirma om färgprover av de kulörer som verkar mest intressanta. Färg och kulörer påverkas också av ljus från fönster och lampor. Att först provmåla på en större kartongbit och sedan flytta runt den i rummet för att se hur kulören påverkas av ljuset kan därför vara bra.

Anlita en professionell målare eller göra jobbet själv?

Alla ytor som ska målas kräver först ett noga utfört underarbete. Detta innebär att ytan, innan den kan målas, måste tvättas, lagas och slipas så att den blir ren och slät. Ofta är det här som hemmafixaren går bet och slarvar, men det gör aldrig en professionell målare. En målare vet att underarbetet är avgörande för slutresultatet, men också för hur hållbart arbetet ska bli. Har man inte obegränsat med tid och tålamod lönar det sig därför att anlita en professionell målare. Tack vare rot-avdraget är det heller inte särskilt dyrt. Mer om målning kan du hitta här: målareuppsala.net