Det finns flera olika skäl till varför man behöver anlita en snickare. Det mest troliga är att man står inför ett projekt som man själv inte klarar av att göra. Det är ingenting att skämmas för – tvärtom. Genom att erkänna för sig själv att man inte klarar av att bygga en altan, renovera ett kök, platsbygga en bokhylla eller göra om i hallen så kommer man också att spara in både tid och pengar.
Många menar att det är precis tvärtom; att det är bättre att lyss till den sträng som brast än till den båge som aldrig spändes. Gör man det så kan man också se att det slår tillbaka och att man fastnar i ett evighetsjobb där man ändå, till slut, tvingas svälja stoltheten och ringa efter en snickare i Stockholm för att denne ska ro projektet i hamn. Något som kostar betydligt mer.
Ta hjälp av en snickare innan försäljning
Vi nämnde Stockholm som stad och vi gjorde det av en anledning. I Stockholm finns det nämligen ett värde i att renovera en bostad och därefter sälja den med vinst. För några år sedan – då priserna var som allra högst – var detta extremt vanligt; idag kan man inte räkna med samma smidiga gång – men det är för den sakens skull inte alls ovanligt. Problemet är att många renoverar utan experthjälp. Man väljer bort en snickare, man väljer bort en plattsättare och man väljer bort att anlita en rörmokare i Stockholm. Det kan stå en dyrt i slutändan.
Konflikter om dolda fel har ökat rejält mellan köpare och säljare och till mångt och mycket så handlar detta om att säljaren utfört jobb som inte når upp till den förväntade klassen. Tyvärr så är dolda fel lite av en djungel att reda ut och i många fall så kan säljaren komma undan med sitt fusk – så länge felet är synligt så ska också köparen kunna upptäcka, och anmärka, på det innan kontraktet skrivs. Här kan man säkerställa ett mer kvalitativt köp genom att låta en besiktningsman närvara och gå igenom bostaden innan.
Men, faktum kvarstår dock: många av dessa konflikter skulle kunna undvikas om allt skedde på ett korrekt sätt redan från start och där säljaren anlitat exempelvis en snickare.
Köpare? Fråga om vilken snickare som anlitats
Det finns svårigheter i att reda ut vem som bär ansvaret i samband med dolda fel och vad som egentligen räknas som sådana. Köparen är ofta den som hamnar i trångmål. Dels så drar processen ut på tiden och dels så brukar man sällan döma i dennes favör. Ett enkelt sätt att undvika att hamna i en sådan konflikt är att öppna munnen.
Fråga alltid vilken snickare som gjort jobbet, fråga vilken firma som anlitats för badrumsrenoveringen och vilken elektriker som skött alla installationer i lägenheten i Stockholm. Mäklaren är dig svaret skyldig i en sådan situation och om det framgår att säljaren är den som agerat snickare så bör du tänka dig för både en och två gånger innan du doppar pennan i bläck och skriver på ett avtal.