Smarta lösningar för smidigare markiser

uteplats med motordriven markis

Markiser fyller både en estetisk och praktisk funktion. De allra minsta används enbart vid fönster för att inte solen ska nå in i bostaden. Till altanen skapar den däremot ett tak som gör det både hemtrevligt, varmare och mer behagligt att vara ute. En smart lösning för att skapa större möjligheter att vara ute. Även när det kommer till markiser finns det en rad smarta lösningar.

Motordriven markis

Less på att veva ut och veva in markisen? Köp en motor som gör jobbet och styr istället allt med en enkel fjärrkontroll. Det säljs markiser med inbyggd motor men det går även i många fall att eftermontera motorn i efterhand.

Sol- & Vind-vakt

Med en sol- och vindvakt är markiserna minst sagt helt automatiska. Den monteras vid markisen och därefter ställs det in vilken ljusstyrka eller vindstyrka som krävs för att den ska köras ner eller upp. Markisen skyddar därmed hemmet från sol så fort som det börjar bli tillräckligt soligt så att hemmet inte är stekhett när familjemedlemmarna kommer hem från skola eller jobb.

Vakten kan styra flera markiser så det enda som krävs är att man köper in motor som är anpassad för sol & vindvakt. Själva vakten kopplas sedan in till samtliga motordrivna markiser.

Sidomarkis

De allra flesta markiser fästes och används horisontellt. Bland de vanligaste är att de fästes på fasaden för att skapa ett extratak över uteplatsen. Ett tak som ger skydd mot solen uppifrån. Men det är inte alltid solens strålar kommer uppifrån. I vissa fall är det istället en ”vägg” som behövs. Inte minst när solen börjar gå ner i horisonten.

I detta fall är en sidomarkis ett mycket bra val. En markismodell som inte är speciellt känd men som minst sagt fyller sin funktion. Den sitter ihoprullad på en vägg, stolpe eller liknande och dras ut som vanligt när man vill skydda sig mot solen.

Screen

Kommer det in för mycket ljus för att det ska vara behagligt? Kanske är det svårt att se på datorskärmen på kontoret. I detta fall är en markis ett bra val. Men samtidigt är det många som vill kunna se ut och njuta av det härliga sommarvädret. Med markisen rejält nervevad förstör det en hel del av utsikten.

En lösning är att istället köpa en screen. De sitter ovanför fönstret och rullas ut vid behov. Men till skillnad mot klassiska markiser så går det att se ut genom dessa. Insynen minskar och även mängden soljus men samtidigt går det att se ut. Dessa finns även i olika modeller beroende på om de behöver vara extra hållbara mot vind eller liknande.