
Att använda projektor har blivit allt vanligare, men det kommer även med några viktiga frågor – hur högt ska projektorn sitta, vilken typ av duk ska man välja, hur stor ska denna vara och finns det andra viktiga detaljer som kan ge en bättre upplevelse?
Användandet av projektorer har ökat och numera så handlar det inte enbart om företag som använder sig av detta hjälpmedel för exempelvis presentationer, genomgångar och vi möten av allehanda slag. Nej, projektorn har idag tagit steget in i våra vardagsrum och man kan se att denna lösning blivit allt vanligare. Det är bra, rätt typ av projektor anpassat till rätt hem kan ge en enorm film- och tv-upplevelse.
Detsamma kan emellertid sägas även om det motsatta: fel duk, fel projektor och felaktiga avstånd kan ge en upplevelse som, minst sagt, lämnar mer att önska. Vi reder ut några viktiga frågor.
Så ska du tänka gällande duk och projektor
Vi börjar med att reda ut lite kring avstånd och höjd. De flesta väljer idag en duk om minst 90 tum. Det innebär att zoomen på projektorn blir avgörande för hur nära- eller långt ifrån du måste placera din projektor för maximal upplevelse. Lösningen är att använda en dukkalkylator som räknar ut projektorns Throw Distance. Det innebär konkret att du kan få reda på både den minimala och den maximala bildstorleken om din projektor placeras fyra meter från duken.
Höjden då? Det finns ett knep som brukar fungera. Det innebär att du först sätter upp din projektorduk på önskat ställe och att du därefter använder dig av ett snöre. Detta fäster du ett övre hörn på duken och drar det dit du vill ha projektorlinsen. Därefter dubblerar du längden på snöret ( en markering på snörets mitt kan hjälpa) och fäst sedan snöret på båda de övre hörnen på duken. Efter detta steg så sträcker du på snöret och där markeringen syns – där är också den bästa höjden och placeringen för att centrera linsen.
Välj rätt projektorduk
Att välja rätt projektorduk är inte helt lätt och det är något som kräver lite extra tankeverksamhet. Vi brukar rekommendera att man utgår från fyra stycken centrala frågor: <Format, Storlek, Färg och Konstruktion. Låt oss rada upp dessa och gå igenom hur vi tänker lite mer ingående.
- Format – Fler har idag lättare val att göra gällande duken format. Det beror på att det gamla formatet – 4:3 – i stort sett inte gäller längre och att man istället väljer 16:9. Det ger, helt enkelt, bäst effekt för hemmabion och att man idag säljer dukar med detta format med en övervikt rent procentuellt på 70-30 – mot 4:3-formatet – talar ett tydligt språk. Tänk dock på att om du redan har en projektor så ska din duk anpassas efter denna – inte tvärtom.
- Storleken – Gällande storlek så har den definitivt betydelse om man talar om dukar. Det betyder inte att störst är bäst eller att mindre är det självklara valet. Det som gäller är att hitta rätt storlek för dina egna förutsättningar och för att få ut maximal effekt just hos dig. Hur stort har du, hur långt ifrån kan du sitta och tvingas du röra ditt huvud för att hänga med? Ett tips är att dukens bredd ska motsvara ungefär halva tittavståndet. Sitter du fyra meter ifrån så kommer en två meters duk att vara något att söka efter. Ett annat tips är att prova dig fram. Använd lakan och känn efter lite innan du bestämmer dig.
- Färg – Valet står mellan vit- eller grå duk. Vår rekommendation är att du väljer en vit duk. De flesta nya projektorer har bra svärta och det gör att den vita duken kommer bäst till sin rätt. Har du emellertid en äldre projektor med, så att säga, blekt ljus så kan en går duk göra din projektor mest rättvisa.
- Konstruktion – Vad gäller konstruktion på duken så finns fyra alternativ. Manuell, Ramstyrd, Motordriven och Portabel. Samtliga alternativ har klara för- och nackdelar. En manuell duk är billigast, men den håller också sämst. En motordriven duk är lite dyrare, men har nackdelen i att den i takt med tiden kommer att få böjda kanter. Vad gäller en ramstyrd duk så ger den en överlägsen bild och en känsla av extremt bra kontrast. Denna duk kräver dock plats då den inte går att rulla upp och att den således alltid kommer att ha en central roll i vardagsrummet. Den portabla duken har fördelen i namnet – du kan ta med den och den kräver ingen avancerad uppsättning. Minus är att den med tiden får börda kanter och att tar ganska stor plats på golvet.