Hur djup ska bänkskivan vara?

Snyggt trägolv i ljust kök

Vid en köksrenovering så bör man vända på så många stenar som möjlig och planera från grunden – hur djup ska bänkskivan vara, hur ska spisen stå i förhållande till diskbänken, vilken höjd ska väggskåpen ha för att man ska slippa slå i huvudet? Ju fler frågor man hittar svar på, desto troligare är det att man får ett trivsamt kök som fyller alla de behov man har.

Fler och fler väljer att renovera sina kök. Detta dels av rent estetiska skäl och dels också som en direkt följd av att köket idag genomgått en liten metamorfos. Mat som företeelse tilltalar fler idag – äldre såväl som yngre – och att laga sin egen mat är något som kommit att uppskattas av fler än exempelvis mamman i en familj.

Utrymmet och lösningarna i köket måste anpassas efter dagens behov och i och med detta så har köket också blivit en mer självklar samlingsplats och en plats vigd åt umgänge. Det är bra, men det kräver också planering.

Viktiga saker att tänka på som förhöjer köket

De flesta som renoverar ett kök börjar i fel ände. Det räcker inte med att köpa nya vitvaror, fräscha skåp och lägga ett nytt golv samtidigt som man köper exklusiva bänkskivor. Detta ger, för all del, ett snyggt kök – men det är dessvärre inte synonymt med ett trivsamt och praktiskt sådant. Som vi nämnde ovan: ju bättre man planerar ett kök, desto mer kommer man också att trivas i det. Låt oss rada upp några viktiga saker gällande just planeringen: 

  • Djupet på en bänkskiva ska som allra minst ligga på 60 centimeter. Detta för att du ska kunna nyttja den maximalt och för att arbetet ska bli enklare. Du bör även ha ett överhäng. Det gör att du kan rengöra på ett bättre sätt och där smulor och annat inte hamnar på golvet. Tänk emellertid på att detta överhäng – om det ligger över kökslådor – inte ska vara mer än tre centimeter. Om du har mer än så, ja, då får du också problem med att ta fram saker du behöver ur lådorna i fråga.
  • Triangeln är fortfarande viktig. Triangeln i köket går mellan spis, kylskåp och diskho. Dessa punkter är de som du använder mest i köket och därför ska du också ha ett tillfredsställande avstånd mellan dessa. Ju närmare dessa är – desto enklare blir det att arbeta i köket. Det skapar större trivsel.
  • Höjden på bänkskivor. Är du normallång så är en arbetsbänk av normal standard om 90 centimeter något att förhålla sig till. Den höjden ger en skön arbetsställning.
  • Köksö? En köksö ger en extra dimension till köket och skapar både plats för förvaring och för arbete. Tänk dock på att det inte är en lösning för alla. I vissa fall blir det för trångt. För att en köksö ska kunna fungera så krävs det – minst – 120 centimeter i fri passage mellan exempelvis diskbänk och köksö. Du ska kunna öppna skåp och diskmaskin också; samtidigt som du utan problem ska kunna röra dig fritt. Ju större avstånd du har, ju mer nytta och glädje får du av köksön. Läs mer om bänkskivor som man kan få tag i, i Stockholm på: https://www.bänkskivastockholm.se.