Grunden är (nästan) viktigast!

Alla som har studerat eller byggt ett nytt hus vet att bland det viktigaste i ett hus är att grunden blir rätt. Utan det blir resten lika fel som husgrunden. Att gjuta en husgrund är inte lätt. Här gäller det att man verkligen vet vad man gör och hur man hanterar betongen.

1. Markarbetet först

Under- eller förarbetet är också viktigt. Man måste bearbeta och schakta marken innan man kan lägga en husgrund på marken. Ska man arbeta med betong gäller det att man har en betongform och vet hur betongen ska formas och hur den ska hanteras innan man göra någonting överhuvudtaget.

2. Gjuta betongen sedan

När man väl lägger betong på grunden måste man arbeta snabbt och effektivt, annars blir betongen fel och det går dessvärre inte att åtgärda den eller forma om den efteråt. Det går inte att ångra sig. Den som arbetar med betongen måste se till att betongen blir så stadig som möjligt. Den ska inte ha bubblor eftersom den då blir ihålig och mindre stabil. Stelnar betongen för snabbt kan den få sprickor i sig.

3. Få den att stelna på rätt sätt

När man väl har hällt betongen i den form som den ska ha, är det viktigt att den inte stelnar på fel sätt, inte för snabbt. Om så skulle ske, måste man spola den med kallt vatten för att ”kyla” ner den. Vidare måste den vibreras för att få bort eventuella sprickor och bubblor. Man vibrerar den för att all massa i betongen ska lägga sig på rätt sätt. Först när den har stelnat på rätt sätt är betongen sedan klar och man kan fortsätta bygget med huset, eller byggnaden.

Betongen är flera tusentals år gammal

Alla dessa delar i hanteringen av betongen är viktiga och det är därför man helst ska överlåta arbetet med betongen till proffsen. Betong har många otroliga egenskaper. Den är antik, och användes av romarna under Romarriket. De byggnader som gjordes i Romarriket står ju kvar än i dag, som till exempel Pantheon. Romarna använde inte cement i sin betong, utan dåtidens bindemedel; vulkanaska.

Idag består betongen fortfarande av de viktigaste ingredienserna som romarna använde på sin tid, vilket visar på betongens beständighet – och bara det ingjuter ju respekt. Idag använder vi ju betong till allt från broar, vägar, skyskrapor till små utegrillar i den egna trädgården. Betong är bra till mycket. Men anlita proffsen om du ska bygga stora byggnader med betonggjutning.