Geoteknisk undersökning ger dig informationen du behöver

Har du blivit erbjuden att köpa en tomt för ett vrakpris? Misstänker du att en ”hund ligger begraven” på tomten? Gör en geoteknisk undersökning och få svar.

Något som låter för bra för att vara sant är oftast också för bra för att vara sant. Om någon erbjudit dig att köpa en tomt – eller en mark – för ett osannolikt lågt pris, kan det vara för att det “ligger en hund begraven” på den tomten. Och givetvis handlar det bara om en metaforisk hund. I själva verket kan det handla om gifter.

En del tomter och marker har förr om åren varit industritomter. Många gånger inom en industri och under en tid där man inte tog så allvarligt på det där med att dumpa gifter rakt ner i marken. Det behöver inte vara riktigt illa. Men illa nog för att en tomt inte ska gå att bo på.

Geoteknisk undersökning ger dig alla siffror och svar du behöver

Innan du ger dig in i en affär med en tomt eller mark bör du låta utföra en geoteknisk undersökning där halten av gifter mäts. Ett certifierat företag kommer då dit och borrar hål i marken på några olika ställen och skickar iväg prover till laboratorium.

Resultaten visar om det finns gifter i jorden samt vid vilka halter. Även om tomten har varit industritomt en gång i tiden så handlar det om vilka sorters gifter som användes samt hur länge sedan det var. Naturen har trots allt en förmåga att rensa sig själv.