Checklista för vad som krävs för rotavdrag

byggarbetare står på arbetsplats

En checklista för vad som krävs för rotavdrag är nödvändig. Detta av den enkla anledningen att många missförstånd sker och att många personer antingen tror sig vara berättigad eller att de inte kan använda rot – trots att de har rätt att göra så. Vi tänkte reda ut vad som gäller.

Som privatperson så behöver man inte sköta någonting administrativt i samband med att man anlitar hantverkare för till exempel ett måleriarbete eller golvslipning och vill använda sitt rot-avdrag för att – genom detta – få en skatterabatt som motsvarar 30 % av den totala kostnaden för arbete. Rotavdraget gör skillnad och detta både för den enskilde individen och för samhället i stort: genom detta så har man äntligen kommit till bukt med de svarta jobb som tidigare blomstrade på ett direkt vildsint sätt i byggbranschen.

Dessutom så har många byggföretag kunnat expandera och nyanställa som en följd av att fler privatpersoner anser sig ha råd att renovera, bygg nytt och reparera i sina hem. På det stora hela så har rot-avdraget varit fantastiskt.

Så kan du undvika framtida bekymmer

Men, den stora frågan rörande rotavdraget är huruvida du som privatperson verkligen är berättigad att använda det? En sak som många missar är att rotavdraget är personligt och att det således innebär att vissa kan använda det, medan andra inte får dra av 30 % av den totala arbetskostnaden. Huruvida man är berättigad eller inte beror på en mängd parametrar om vilka exempelvis ålder, inbetald skatt samt huruvida man verkligen bor i- och äger den fastighet som ska renoveras.

I och med att byggföretaget är de som sköter administrationen med Skatteverket så kan man som privatperson invaggas i ett lugn och tro att man är berättigad till Rot enbart för att den faktura man betalat inkluderat avdraget i fråga. Det kan leda till en framtida skattesmäll och det enklaste sättet att undvika detta är att Logga in på Mina Sidor på Skatteverket och läsa om man har rätt att använda rot-avdraget.

Checklista för vad som krävs för rot-avdrag

Vi tänkte göra sammanställa en liten checklista för vad som krävs för rotavdrag och vi skriver i denna ner några av de viktigaste punkterna. Som sagt dock – steg ett är att kolla upp med Skatteverket. Det ger ofta svaren direkt.

  • Kolla att arbetet verkligen ger rätt till rotavdrag.
  • Du har rätt ålder. Man måste vara myndig för att få rotavdrag – alltså 18 år fyllda.
  • Du har betalat in tillräckligt mycket skatt.
  • Du ska bo i Sverige och du ska betala skatt i Sverige. Åtminstone 90% av din inkomst ska vara svenska pengar.
  • Du ska äga bostaden där arbetet sker. Det kan också innebära att du exempelvis deläger dina föräldrars hus och renoverar i detta.
  • Fakturan du får från hantverkaren ska betalas innan årsskiftet för att avdraget ska synas i deklarationen nästkommande år.

En viktig sak att hålla koll på gäller fakturan. Ta dig tid att läsa denna noggrant innan du betalar. Om exempelvis delen avsedd material, resekostnader och verktyg verkar väl låg i förhållande till delen för arbete så kan de indikera att det företag du anlitat försöker få ut mer pengar från Skatteverket genom att baka in materialkostnaden i rot-avdraget. Det får man inte göra och det kan – vid kontroll – innebära att du som kund hamnar i kläm och tvingas till återbetalning.