
Om man ska bygga ett hus – vad får man göra, kan man exempelvis bygga takstolar själv? Frågan är något som varje husbyggare ställs inför och som i många fall så handlar det om en avvägning.
Att bygga egna takstolar utgör inget större problem för den händige, men frågan är om det ändå är värt det? Visst, du kommer att tjäna på att bygga takstolar själv, men det handlar om ganska små summor som i många fall är rent försumbara. Ser man saken ur ett lite längre och bredare perspektiv så handlar det om vikten av korrekta, stabila takstolar som ger takets hela konstruktion en längre livslängd.
Takstolar är bärande för hela konstruktionen och minsta fel vid tillverkningen kan alltså leda till ett instabilt tak som – i värsta fall – riskerar att rasa ihop av tyngden från exempelvis snö. Vårt råd är att man kanske överväger att investera i de prefabricerade takstolar som finns på marknaden. Åtminstone om man saknar tidigare vana. Det skiljer inte så många kronor och här ska du även sätta in den egna tiden i beräkningen. Det tar lite tid att bygga takstolar själv, det ska man inte glömma.
Vilka takstolar ska jag välja?
Takstolar och rätt dimension på dessa är av yppersta vikt. Det finns några olika takstolar att välja bland och kom ihåg att ju grövre virke du väljer, desto längre spännvidd kan du ha. Här är naturligtvis priset något som ökar i takt med att virket blir grövre. En annan sak som man bör kolla upp om man står inför att beställa nya takstolar är att de har rätt märkning. Det är faktiskt något som inneburit problem och det är värt att nämna. Man räknar nämligen med att så mycket som 10.000 hus i Sverige är byggda med takstolar som saknar den obligatoriska kvalitetsmärkningen från EU – CE-märkning.
CE-märkning är en garant för att takstolarna klarar av den belastning som företaget utlovar; det sker genom externa kontroller. Ser man till vintern 2010-11 så kom det exceptionellt mycket snö och det var många tak som inte klarade trycket – trots att de borde ha gjort det sätt till var företag utlovade. Till mångt och mycket så handlade rasen om slarv med dimensionering, men det fanns även andra orsaker varav alltså takstolarnas uppbyggnad och kvalitet var en av dessa. Vill man vara säker på att huset man står inför att bygga ska klara av en tuffare vinter med mycket snö så gör man alltså bäst i att aktivt se efter CE-märkning på takstolarna.
Ska du bygga takstolar själv så kan du rådfråga en byggnadskonstruktör gällande beräkning av dimensionering och du ska bygga med CE-märkt material. Det gäller allt från virke, spikningsplåt till ankarskruv- eller ankarspik. Du ska även följa Eurokod 5 vid byggnationen.
Vilka takstolar finns det då? Här följer några av de vanligaste:
- Saxtakstol: Vill du ha högre takhöjd så är saxtaksstol något som brukar fungera. Det är en takstol med en bruten underarm; den är en variant av följande takstol.
- Fackverkstakstol: Den vanligaste takstolen som används om spännvidden överstiger fem meter. Finns både som sadel- och som pulpettformat fackverk.
- Bågar. Dessa takstolar används vid bågtak och de har en hög spännvidd samtidigt som de normalt byggs med hjälp av limträ.
- Ramverkstakstol. Har du tänkt dig att bygga ett småhus med en inredd vind så är ramverkstakstol är bra lösning som normalt används.