
Detta är del ett i en serie med fyra artiklar som beskriver för- och nackdelar med olika takmaterial. Läs på och jämför olika takmaterial innan du kontaktar en takläggare för att få jobbet gjort! Först ut i raden är plåttak.
Vackert, tåligt och enkelt är några skäl till att välja plåttak. Plåt fungerar även på de flesta tak och kräver väldigt lite underhåll. Ännu en fördel är att det är väldigt beständigt. Man kan räkna med att det kommer behöva bytas ut efter ca 70 år – men vilket tak behöver inte det?
Det är framförallt tre punkter man bör tänka över vid val av plåttak.
Tjockleken på ditt plåttak
De vanligaste plåttaken består av relativt tunn plåt. Med dagens konstruktion behövs inte lika tjocka varianter som förr. Detta åtminstone för att taken ska fylla sin primära funktion. Men vill man kunna gå på taket bör man välja betydligt tjockare variant. Dessa tjocka används däremot mycket sällan på privata hus då de både är dyrare och betydligt tyngre.
Utseende
Här kan man inte säga att något är mer rätt än fel. Det är enbart en smaksak vad husägaren tycker är snyggt som tak. Dess utseende, plåtprofilen, bör främst passa husets utseende i övrigt. Här finns platta klassiska plåttak likväl som de falsade och de som har stora likheter med tegelpannor – rent utseendemässigt. Det finns även plåttak som är uppbyggda av handfalsade plåtar. Det blir exklusivt och snyggt – men även väldigt dyrt.
Stålplåt – aluminium
Alla plåttak är uppbyggda av en kärna. Kärnan kan bestå av stålplåt alternativt av aluminium. De modeller som har en kärna av stålplåt har sedan galvaniserats samt lackats för att därigenom bli så hållbara som möjligt och därmed få lång livslängd.
Aluminium har sin fördel att det motstår rost (korrosion) i betydligt större grad än stålet. Samtidigt är denna metall mera känslig om det kommer i kontakt med produkter av annan metall. Taket kan även få en negativ påverkan vid för stor kontakt med träytor. Dessa är även lite svagare generellt än stålplåten.
Fördelar med Plåttak
Lätt
Ett plåttak är mycket lätt vilket gör det extra fördelaktigt att lägga på äldre hus. Belastningen på underliggande konstruktion blir väldigt liten vilket kan i dessa fall vara en fördel.
Enkelt att hålla rent
Det är lätt att hålla rent taket och dessutom att laga eventuella skador.
Halt
Detta kan visserligen ses som en nackdel för den som behöver klättra upp på taket men vintertid finns fördelen i att snön lätt glider av taket. Mindre behov att någon måste klättra upp och skotta av alltså.
Brandsäkert
Plåttak är ett av de mest brandsäkra alternativen. Inte för att exempelvis tegel kan brinna men för att plåten håller så tätt att den kan begränsa spridningen.
Nackdelar med Plåttak
Passar inte alltid estetiskt
På en timmerstuga bör man ha tegel. Det förväntas vara så och många skulle nog säga att ett plåttak inte bara sänker dess estetiska värde utan även dess ekonomiska värde. Det finns tillfällen då plåt inte bör användas.
Klarar inte alla lutningar
Även om plåttak är mycket flexibelt så finns det begränsningar för hur liten lutning som krävs. Detta beror på flera faktorer, bland annat plåttyp och kvalitet.