Slarvig takrenovering riskerar att skada hela huset

Läckande tak i fritidshus

Roger och Anette fick ärva en större summa pengar efter att Anettes pappa gått bort efter en tids sjukdom. De satsade sina ärvda pengar på ett hus i Kittelfjäll i Lapplandsfjällen. Här hade Anette firat många jullov och sportlov tillsammans med sin pappa som barn. Både hon och Roger gillade den lilla skidorten och trivdes med att komma bort från stan på helger och semestrar. Inom familjen fanns en liten fritidsstuga på några få kvadrat, men Roger tyckte att de borde satsa större. Ett större hus skulle ge mer ledig tid på orten och nu hade de plötsligt pengarna.

Paret valde att sätta upp ett större monterfärdigt fjällhus. Allt flöt på och fungerade bra vid monteringen. Det blev till och med några tusenlappar över. Första hösten tillbringade de all ledig tid i det nya fjällhuset.

Läckande tak efter höststorm

I november kom den första riktiga höststormen och en mörk stormig natt hör Roger att det blir ett biljud inomhus. Han misstänker att det kommer från taket, klättrar själv upp på taket dagen efter och ser att en del av takbeläggningen lossnat. Han försöker laga taket tillfälligt så gott han kan och senare ringer paret för att boka en reparatör.

Reparatören frågar hur omfattande skadan är och vilka åtgärder Roger och Anette själva gjort. Reparatörens bedömning är att det inte rör sig om en särskilt allvarlig takskada och reparation är därmed inte bråttom. Reparatören lovar ringa när han har tid att besöka dem. Veckorna går och reparatören ringer inte upp. Nu har snön börjat falla och under ett par dagar vräker snö ner. Det blir slask efteråt och sen en riktig köldknäpp som gör att hela taket får en hård isskorpa.

-Hur ska vi nu göra med det skadade taket?, undrar Anette som ringer till reparatören en gång till. Han säger att han just nu inget kan göra eftersom taket är täckt av snö och hård is.

Nu har Anettes och Rogers tak börjat läcka. Men de märker inte det för den smälta snön rinner in i takets isolering.  Under senare delen av vintern kan ingen av dem besöka det nya huset särskilt ofta. De tänker på taket som gått sönder ibland men litar på reparatören.

När så vårvintern drar igång smälter isen på taket. Vatten börjar sippra på taket och hittar en väg ner genom huset. Nästa gång Anette och Roger kommer in i sitt fjällhus plaskar det om fötterna i hallen. Smältande snö och is har tagit den närmsta vägen ner från taket – genom deras hus och nu är golvet förstört. Dessutom har delar av isoleringen under taket blivit så blött att de måste riva delar av innertaket för att ge isoleringen luft.

Anette och Roger ringer en ny reparatör som genast besöker huset och förklarar att slarv med renoveringen har gjort att vatten skadat huset. Skadan hade kunnat bli ännu värre om inte deras läckande tak upptäckts i tid. Nu fick Anette och Roger lägga ännu mer pengar på att laga skadan, men de kunde behålla fjällhuset.