Skillnad på kakel, klinker och granitkeramik?

nyrenoverat badrum

Hur ska man egentligen tänka gällande material i badrummet – vad är det för skillnad på kakel, klinker och granitkeramik och finns det något som kan underlätta valet? Vi tänkte gå igenom lite kring dessa material och förhoppningsvis underlätta för dig i samband med din renovering.

Fler intresserar sig för renoveringar och det är starkt sammankopplat med rot-avdraget. Att man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden – med ett personligt och årligt tak på 50.000 kronor – har gjort att fler privatpersoner vågat förverkliga sina interiöra drömmar. Då kostnaden för arbete blivit lägre så har också svängrummet gällande material ökat och man kan se att fler väljer mer exklusiva lösningar och dyrare material i samband med att man genomför en renovering; helt av den enkla anledningen att man har råd på ett helt annat sätt än förr.

Om man står inför en badrumsrenovering – som, tillsammans med köket, är det vanligaste renoveringsobjektet – så ställs man också inför en massa olika val gällande material. Det bör man dels vara beredd på – det kan kännas hopplöst att välja hela vägen ner till ren detaljnivå – och dels också vara förberedd på vilka material som faktiskt fungerar i en sådan speciell miljö som badrummet faktiskt utgör.

Så fungerar de olika lösningarna

Ska jag välja kakel, klinkers eller granitkeramik? Den frågan dyker garanterat upp och kan dessutom adderas med exempelvis mosaik, med sjösten, natursten eller med glasplattor. Vi tänkte gå igenom hur de tre första fungerar och vad man ska tänka på gällande dessa. Detta då det är mest troligt att valet du gör slutligen kommer att stå mellan just kakel, klinkers eller granitkeramik.

Kakel: Kakelplattor är tillverkade av relativt poröst lergods som alltid glaseras. Plattorna tillverkas i sprayform – lergods sprayas ut, pressas och glaseras innan det slutligen bränns i en temperatur om 1000 grader. Kakelplattor har sämre vattenabsorbering – 10-20 % – vilket gör att man A) undviker golv (undantag finns; men då ska plattorna vara tjockare och läggas i rum där man inte går så mycket. Dessutom måste glasyren göras mer strukturerad med tanke på halkrisken.) och B) lägger det inomhus. Kakel kan inte läggas utomhus som en följd av att den höga vattenabsorberingen leder till sprickor.

Således: kakelplattor är det du väljer att sätta på väggarna i badrummet och här finns ett i det närmaste enormt urval av både färger, former och mer dekorativa plattor. Kakel är, sett till det senare, väldigt tacksamt då den låga bränningstemperaturen möjliggör att de estetiska svängarna kan tas ut ganska rejält.

Klinker: Om kakel läggs på väggarna så är klinkerplattor det som normalt placeras på golvet. Detta som en direkt följd av att klinkers har lägre vattenabsorbering och att detta är möjligt tack vare torrpressning. En annan detalj att beakta gäller vad som tillverkas. Då kakel består av lera så är klinkers stengods. En tydlig skillnad som gör att klinker är hårdare och tål mer vatten. Hur hårt klinker är går att mäta och då genom ett PEI-värde. Ju högre upp på skalan man hamnar – desto hårdare och med motståndskraftigt klinker får man. Skalan går från 1 till 5 och då det kommer till klinker med PEI-5 så passar sådant ofta bäst i lokaler med mycket spring och trafik; tänk simhall exempelvis.

Fler väljer idag klinker på både golv och väggar. Även här finns ett stort urval både gällande färg och form. Namnet? Ja, testa att slå försiktig på en klinkerplatta och ett klingande ljud kommer att höras. Detta härstammar från tyskans Klingel och därifrån är steget inte långt till det svenska klinker.

Granitkeramik passar i alla miljöer

Den tredje möjliga lösningen är granitkeramik och vi ska gå igenom lite även kring detta. Granitkeramik har nästan ingenting att göra med granitstenen; mer än att beståndsdelarna ser ungefär likadana ut. Gällande naturstenen så är det något som tagit tusentals år att tillverka – granitkeramik kan göras på några timmar; men erbjuder samma fördelar. Materialet är hårt, det pressas och bränns i höga temperaturer och det står emot både fukt, vatten och trafik på ett ypperligt sätt. Lösningen passar både inomhus och utomhus.

Det som man emellertid bör veta är att granitkeramik bör läggas av proffs. I och med att materialet är så pass hårt och i avsaknad av sugförmåga så krävs professionell hantering och hänsyn. Vi skulle säga att granitkeramik kanske bäst passar i miljöer med hårt slitage och att ditt badrum kanske inte är den ultimata platsen. Där är snarare exempelvis offentliga lokaler en mer självklar plats att lägga dessa plattor.