Renovera badrum själv – fräscht badrum i tio enkla steg

Så får du ett nytt och fräscht badrum

Badrum

Tips om badrumsrenovering från Byggledarna

Ett fräscht och funktionellt badrum är en viktig del i hemmet. Men det är en hel del man ska tänka på när man renoverar badrummet. Här är en överskådlig guide i tio steg.

Innan du börjar så är det några saker som kan vara värda att tänka på. I denna guide till att renovera badrum själv ingår inget om VVS och el eller hur man monterar badrumsutrustningen. Ett varningens finger utfärdas också. En del moment kan en lekman utföra, men vi rekommenderar starkt att anlita en utbildad hantverkare. Blir något fel kan badrummet drabbas av fuktskador som kan väldigt besvärliga, och dyra, att åtgärda.

Renovera badrum själv – vår guide

1. Montera ned badrummet
Först måste förstås det gamla badrummet rivas ut. Om du ska tapetsera om eller kakla om väggarna så är det bara att riva ner tapeterna och slipa till väggarna om det behövs. Ska man byta rör och toalettstol så ska förstås även de tas bort. Många väljer att göra rivningen själv. Men tänk på att det gäller att veta vad man gör, gör man fel är risken stor att man kan drabbas av allvarliga vatten- och fuktskador.

2. ”Prima” badrummet
En primer fungerar som fuktspärr som rollas ut på väggar och golv. Primern är en grundläggande skyddsnivå mot fuktskador och kan ses som en grundläggande förberedelse för badrumsrenoveringen. En viktig grundläggning för renoveringen.

3. Täta vinklar och täck ytor med fiberremsa
Vinklarna i badrummet, både i tak och golv, måste tätas extra noggrant. Det gör man med en fiberremsa. För att fiberremsan, som står emot fukt mycket bra, ska fästa ordentligt så lägger man först ut ett lager fuktspärr där fiberremsan ska läggas. Fiberremsan är också bra när man vill täcka andra glipor i badrummet.
badrum med grå vägg
4. Fuktspärr och rörmanschett
Nu ska fuktspärren på. Hur tjockt lager som behövs varierar beroende på vilken typ av fuktspärr du använder. Den klibbiga spärren fastnar på väggen och när den har torkat och stelnat är du klar med det första viktiga steget i renoveringen. Nu kan inte fukten komma i kontakt med väggen bakom. Använd gärna pensel i hörnen för att komma åt ordentligt med fuktspärren. Ett annat mycket viktigt moment är att se till att det inte läcker vatten och fukt runt rör och anslutningar. Man använder en rörmanschett för att täppa till glipor mellan rör och väggar/golv. Det är viktigt att det utförs noggrant, annars är risken att läckor orsakar vattenskador, och det kan gå fort.

5. Riktlinjer för kaklet
Riktlinjer är mycket viktigt när du renoverar ditt badrum – och i det här fallet är det bokstavligt talat. Du ritar linjerna på väggarna efter att ha fuktspärren torkat. Då får du raka streck som sedan blir som en mall när du ska sätta kaklet. Använd laser eller vattenpass för att få till riktigt raka linjer. Rutorna bör vara kvadratiska och förstås i rätt storlek för det kakel du valt. Viktigt att inte glömma att ha med utrymme för fogarna i rutsystemet (tre millimeter rekommenderas).
hotellbadrum
6. På med fix
När riktlinjerna är klara är det dags att ”fixa” väggarna, det vill säga täcka väggytorna med det material som du sedan ska fästa kaklet på. Här rekommenderas vi att en hantverkare anlitas, eftersom detta är ett svårt och viktigt moment. Det gäller att fixet blir jämnt, annars kommer kakelplattorna att se sneda och vinda ut. För att fördela fixet jämnt och snyggt används en så kallas fixkam.

7. Sätt kaklet
Kaklet skärs och hålas för att passa överallt på väggen (och golvet om det också ska kaklas). Sedan trycker man fast dem på väggen med största noggrannhet. Sätter man kaklet fel blir det för det första fult, och för det andra kan man få fuktproblem som kan leda till att man tvingas göra om hela renoveringen.

8. Fyll fogarna
När kaklet är satt är det dags att fylla fogarna. Utrymmen mellan plattorna måste fyllas helt, annars kan det bli problem framöver! Bästa sättet är att dra fogplattan diagonalt. Drar man rakt och i sidled är risken stor att det inte kommer in tillräckligt med fogmassa mellan plattorna.

9. Tvätta väggarna
Rengör väggarna med svamp och vatten. Börja med cirkelrörelser och avsluta med lodräta drag, och räkna med att du får göra om proceduren några gånger innan det blir helt rent och jämnt. Tvätten jämnar dessutom ut fogarna som blir snygga. Eventuella luftbubblor försvinner också.

10. Avsluta med silikonfogning
Nu måste damm och andra smutspartiklar bort från hörn och vrår i ditt uppfräschade badrum. Dessa ytor fyller du sedan med en silikonfog som du också sprutar såpavatten på. Sist jämnar du ut silikonfogen för att det ska bli jämnt och snyggt.

Nu är din badrumsrenovering klar!
badkar och trägolv

Mer om badrumsrenovering: http://www.renoverabadrumstockholm.nu/.