
Kan man ha kamin i lägenhet, vilka risker finns och vad behöver man för typ av godkännande vid installationen? En öppen eld har alltid varit en självklar samlingspunkt för oss människor och detta både för värme och för matlagning. Idag så använder vi andra verktyg vid det senare, men vi har ändå ett behov av att sätta oss ned tillsammans och mysa framför en brasa.
Den öppna elden och den känsla en brasa för med sig ska inte underskattas. Den ger ett lugn, den är spännande att se, den ger en äkta värme och idag – med tanke på all den stress som många upplever – så är det också något som behövs i många bostäder. Det är egentligen bara att titta på bostadsannonser och till det faktum att många köpare ringar in exempelvis öppen spis som en klar fördel.
Det som talar mot en öppen spis och en klassisk kakelugn är att många av av dessa idag är ur bruk och inte får användas.
Många kaminer och öppna spisar ha eldningsförbud
För att få elda i dessa så krävs nämligen att skorstenen fungerar på ett tillfredsställande sätt och då reglerna – kring exempelvis utsläpp och ventilation – kommit att skärpas så har också många sotare valt att ge eldningsförbud. Det bär, helt enkelt, höga kostnader att åtgärda sådana problem. I bostadsrätter och i hyreslägenheter så blir det dessutom en fråga för styrelsen/hyresvärden/fastighetsägaren.
Därför så blir det sällan åtgärdat och många öppna spisar och braskaminer idag är egentligen inte mer än en vacker prydnad som inte får användas på det sätt som tanken en gång var. Men, därmed inte sagt att man som lägenhetsinnehavare inte kan skapa den här platsen för lugn och återhämtning. Nej, man kan ha en kamin i en lägenhet. Skillnaden ligger i vad som eldas och där själva funktionen är annorlunda.
En etanolspis är en fördelaktig lösning
Det man kan göra – oavsett bostadstyp – är att investera i en etanolspis. Priset för en sådan är ytterst varierande – det finns modeller för runt tusen kronor och det finns de som kostar närmare 40.000 kronor – och storleken, utförandet och hur pass lång brinntid som erbjuds är det som avgör.
Det finns några tydliga fördelar som faktiskt gör en etanolspis till ett bättre alternativ än vad en vedeldad kamin gör. Låt oss först peka på det uppenbara: en etanolspis kräver ingen skorsten och det innebär att den också fungerar överallt och oavsett hur man bor. Några andra fördelar är dessa:
- Inga avgaser: Det sker inga utsläpp och inga gifter sprids i samband med eldning. Det enda som förbränns är ånga, koldioxid och vatten.
- Portabel lösning En etanolspis är – beroende på storlek, givetvis – enkel att flytta på. Du kan således välja att ha den var du nu än vill; något som öppnar för kreativa inredningslösningar. Man ser till och med att många väljer att ta med sin kamin vid resor och där man får lite extra mys under fjällsemestern eller till vistelsen i sommarstugan. Dessutom passar den perfekt att ställa in i en öppen spis också. Några vedträd runtomkring och känslan blir exakt som om man eldat i den ordinarie spisen.
- Underhållet Det enda man behöver göra rent underhållsmässigt är att se till att ha bioetanol hemma samt att rengöra spisen med jämna mellanrum. Gällande bioetanol så kan vi säga att en halvliter sådant kostar ungefär 15 kronor och att du för den summan får eld i ungefär en timme.
- Den ger värme. Det handlar inte enbart om eld för ögat – det handlar om eld som ger värme också. Det kan således vara en sund investering i syfte att sänka kostnaden för uppvärmning. Vi ska även säga att en etanolspis är barnvänlig. Oavsett hur hett det är på insidan så blir den täckande ytan aldrig mer än ljummen.