Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Golvavjämning – material och tillbehör

golvavjämning

Den som vill ha plana golv, antingen att använda direkt för en golvyta, eller för att lägga en annan golvyta på, kan med fördel använda sig av golvavjämning. Runtom i landet finns butiker som säljer produkter för ändamålet, och firmor som kan hjälpa till.

Störst urval av butiker och firmor finns det i storstäderna (Stockholm, Göteborg och Malmö, men framförallt i Stockholm). Det är dock inget som bör hindra någon i en mindre stad att prisjämföra när produkter ska köpas, eller ta in offerter från flera aktörer när en firma ska anlitas för arbetet.

Bor man i en mindre stad kan massor ibland handlas på nätet. För det finns ett mycket stort urval av avjämningsmassor på marknaden. Själva arbetet att jämnt fördela massan över ytan kan vara svårt, och det krävs att man har erfarenheter och förkunskaper för att göra ett riktigt snyggt jobb. Det här är en faktor som gör att många gärna lämpar över arbetet till en erfaren firma, istället för att försöka sig på det själv. Dessutom är det många som helt enkelt inte kan göra det själva, eftersom det är ett fysiskt krävande arbete.

Förutom att det stundtals kan vara tungt, innebär det också att man arbetar i ställningar som inte riktigt är ergonomiska. Den som arbetar med detta bör ha ergonomin i åtanke hela tiden – speciellt om man utför jobbet ofta och under en lång tid. Samtidigt gör arbetets natur att det är svårt att hela tiden arbeta i ställningar som kan anses vara ergonomiska.

Material

Valet av material har en stor inverkan på hur väl golvavjämningen kan komma att genomföras. Normalt brukar materialen delas in i två grupper – självtorkande eller normaltorkande. Den stora skillnaden är att det förstnämnda har en inre kemisk torkning som gör att gångbarhet är möjlig inom en mycket kort tid. Normalttorkande massa torkar själv med hjälp av luftomsättningen i rummet, och hastigheten ligger ungefär på en cm per vecka. Med en självtorkande massa kan det räcka med bara några timmar innan man kan gå på golvet utan att förändra avjämningen.

Vad bör en golvavjämning uppfylla?

Det finns ett antal punkter som en golvavjämning bör uppfylla. Till exempel:

  • Att man åstadkommer en planhet som är klar för golvläggning (eller som är klar att användas som golv).
  • Att den massa man har valt kan klara av en viss belastning.
  • Att massan inte har några problem med byggfukt och vatten.

Behöver du hjälp med din golvavjämning kan det räcka med att snabbt söka på nätet. Testa att söka på fraser som ”golvavjämning Stockholm” eller ”golvavjämning Stockholm offerter” och se vilka resultat du får. Vi kan dessutom tipsa om denna kompetenta företag: golvavjämningstockholm.se.