Dyrare golv är ofta en investering

Snyggt trägolv i ljust kök

Smakar det så kostar det. Det är en devis som man hör nästan dagligen, en devis som till viss del stämmer – men som i vissa lägen också är helt felaktig. Det dyraste behöver inte vara bäst; det finns ofta billigare alternativ som ger minst lika bra – om inte bättre – valuta för pengarna och som privatperson så kan man gott tjäna på att undersöka priserna innan man bestämmer sig. Det gäller det mesta, men inte det vi ska titta närmare på här: golv.

Under en längre tid så har man sett att fler och fler väljer billiga golv. Gärna golv som läggs flytande och som man således inte heller behöver ta hjälp av en golvläggare för att lägga in. Man sparar alltså in pengar på både golv och på det faktum att man klarar av att lägga det utan professionell hjälp.

Vår poäng: man tjänar pengar initialt och för stunden. I det långa loppet så handlar det om en ren förlustaffär. Ett billigare golv klarar dels inte av samma slitage och yttre påverkan. Dels så bildas det ofta bubblor över ett flytande golv och dessa kan i sin tur göra att det spricker. Som en tredje nackdel – och här återkopplar vi till en golvläggare – så lägger många privatpersoner sina golv på ett sådant sätt att de A) blir väldigt fula och B) inte alls håller enligt den livslängd leverantören utlovar. Summa summarum är följande. Ett billigare golv är av sämre kvalitet och om du ska köpa ett sådant – exempelvis till sommarstugan eller till gästrummet – så bör du åtminstone lägga några kronor på att anlita en golvläggare.

Det dyrare golvet lönar sig i längden

Om vi skulle peka på fördelarna med ett dyrare golv – säg ett massivt ekgolv – och ge några skäl till varför du ska välja ett sådant till din bostad i Stockholm så kanske följande punkter kan vara övertygande:

  • Lång livslängd: Anlitar du en golvläggare i Stockholm som lägger in ett massivt golv i ek så kommer detta att hålla i en mansålder. Gällande golvläggare – och detta gäller naturligtvis även för billigare golv – så kan man idag använda rot-avdraget och dra av 30% av den totala arbetskostnaden för dennes tjänster. Detta med ett årligt tak på 50.000 kronor.
  • Vackrare med åren: Ett trägolv sätter sig allt eftersom. I och med att trä är ett levande material så tar det tid innan det når sin fulla potential. Konkret så innebär det att du får ett golv som hela tiden ändrar karaktär och som i och med detta ger dig ett mer personligt och levande hem. Inget trägolv ser ut som ett annat. Det gör däremot ett laminatgolv där alla tillverkas i samma former och färger.
  • Går att fräscha upp: En annan viktig detalj är att ett slitet trägolv går att rädda. Det innebär att du låter en golvläggare genomföra en golvslipning. En sådan ingår i underhållet, men det kanske handlar om ett projekt som görs var tionde år. Efter en avslutad golvslipning så kan du ge ditt trägolv än mer levande yta genom att byta ytbehandling. Ett enkelt sätt att förändra golvet, om du nu har behovet av det.