De vackraste golven är av trä

Skor på trägolv

Funderar du på att renovera hemma? Det kanske är dags att lägga nytt golv? De vackraste golven är de som håller längst. Golv med ekträpaneler är vackert, men det kan vara ganska kostbart att lägga ekgolv i alla rum. Dessutom behöver man kanske inte just trägolv i badrummet, och inte i köket heller? Där kanske man hellre vill ha klinkerplattor som är lätta att hålla rena.

Klinker passar bäst med golvvärme

För att inte klinkergolv ska bli kalla, kan man lägga golvvärme under klinkerplattorna. Efter det behöver du inte några strumpor inne mer. Koreanska gamla hus hade inbyggd golvvärme i hela huset. Någon annan uppvärmning hade man inte. I Japan bygger man hål i golvet där man placerar matbordet. I hålet i golvet bygger man in ett värmesystem. Sean lägger man en filt över bordet. Ovanpå filten placerar man sedan en glasskiva. Alla som sätter sig till bords lägger alltså sina ben i hålet, och drar den varma filten över benen. Då behöver man ingen annan värmekälla i det rummet.

Skaffa vackra golv

Nu bygger vi varken hål i golvet med värmesystem, eller hela hus med golvvärme. Däremot har vi behov av vackra golv i våra svenska hus. Det oavsett om vi bor i hus eller i lägenhet. Ett gammalt golv som har skötts om ordentligt blir vackert med åren. Så här sköter du om ditt golv:

Till vardags:

Till veckostädningen räcker det med att dammsuga golvet en gång i veckan. Moppa sedan golvet med grön såpa för bästa resultat. Får du vatten eller vätska på golvet, torka upp det så snart du kan.

En gång om året:

Bona ditt golv till exempel med en golvbonare. Rengör först golvet från gammalt vax med lite lacknafta.

En gång vart femte år:

Behandla ditt golv med linolja och en liten skvätt terpentin. Dammsug golvet noggrant innan du oljar in golvet. Se till att det är rent från damm och sandkorn för bästa resultat.

Lägg om till nytt golv ungefär vart tionde år. Tycker du det är svårt att lägga nytt golv själv? Klicka på denna länk för mer information.