Bygg ett eget fritidshus redan i sommar

Fritidshus på landet

Sommaren 2020 har blivit lite annorlunda mot många andra år. Utlandssemestrar har fått ställas in på grund av reserestriktioner och många får endast ta ut en del av sin semester under sommaren på grund av förändringar på arbetsplatsen. Men det har samtidigt lett till ett ökat intresse för att semestra hemma i Sverige och många ser sig om efter ett eget fritidshus för att även fortsatt ha en plats att åka till för att slappna av och tanka ny energi.

Visst finns det en del fritidshus ute på bostadsmarknaden, men om du vill ha något som är anpassat till just dina önskemål så kanske det är dags att kika på utbudet hos olika hustillverkare som erbjuder bra alternativ för att bygga fritidshus.

Fördelen blir att du får ett fritidshus som är helt nytt och anpassat till dagens byggnormer. Det kommer att vara modernt, bekvämt och du har fria händer att utforma både utsidan och insidan till din egen smak och dina behov. Det som kanske talar emot det är att det kan bli dyrare än att köpa ett äldre hus – samtidigt som man måste komma ihåg att räkna med underhållsbehovet i kalkylen. Det är i regel högre hos ett gammalt hus. 

Hyr ut fritidshuset och tjäna extra

För att få en bättre ekonomi i sitt fritidshusägande så kan man överväga att hyra ut det under de perioder då man själv inte är där. Det ger helt andra möjligheter att våga investera i ett lite större och kanske lyxigare fritidshus. Börja med att ta reda på hur mycket du kan få i lånelöfte och väg sedan detta mot olika typer av fritidshus och utrustningsnivåer. Det kostar inte så mycket extra att sätta in en bastu eller ett bubbelbadkar i badrummet till exempel, men det kan användas som ett fint argument för att ta ut lite mer per vecka om du hyr ut huset – samtidigt som du själv får tillgång till lite extra lyx de veckor då du själv är där.

Dröm dig bort en stund och fundera över hur du skulle vilja att en riktigt härlig semester på hemmaplan ska se ut. Sjötomt med egen brygga? En mysig grönsaksträdgård utanför husknuten? Ett läge med fjällutsikt eller ett sommarstugeområde med trevliga grannar som man kan grilla tillsammans med och som gör att barnen får lekkamrater under sommaren? Vi är alla olika och har olika drömmar. Se till att ditt nya fritidshus passar just dig och din familj. Trivs ni där så är chansen stor att även andra kommer att tycka att det är en härlig plats att vara på.

Med en byggsats för fritidshus går bygget snabbt

Bygglov eller bygglovsbefriat?

Om du vill komma igång snabbt så finns det ett par vägar som gör att man kan komma runt en del av byråkratin. Att köpa en tomt med ett färdigt bygglov är givetvis en av de snabbaste vägarna. Många hustillverkare har tomter som står redo för att börja bygga på direkt.

Ett annat alternativ är att hitta en fritidshustomt där det redan finns ett bostadshus – oavsett om det är i bra skick eller inte. Vill du bara bygga en mindre stuga kan det räcka med en i friggebodsstorlek. Då behöver du inget bygglov och inte heller något startbesked. Men förutsättningen är som sagt att det finns en huvudbyggnad på tomten redan, annars krävs bygglov även om du ska bygga något riktigt litet.

Ett annat alternativ är att bygga ett attefallshus på en tomt där det redan finns ett hus. Då de nu får vara upp till 30 kvadratmeter (förutsatt att det ska användas som komplementbostad) så räcker det ganska långt. Annars kan man se det som en smart investering om man köper ett äldre hus med stora renoveringsbehov. Attefallshuset eller friggeboden kan du bo i under renoveringstiden och sedan hyra ut som semesterbostad till andra och i princip få ett fritidshus som är gratis. För att få bygga ett Attefallshus måste du få ett startbesked från kommunen innan du börjar bygga. Att få bygglov kan annars vara en tidsödande process som gör att du får vänta med bygget till nästa år, men det beror mycket på hur hög belastning det är för handläggarna i just den kommunen. På orter som är mindre populära brukar processen gå ganska snabbt.

Underlätta bygget

Kom ihåg att det är ett stort projekt att bygga själv. Med en bra husleverantör och kunniga hantverkare i ryggen så kan du få bra avlastning. Många erbjuder fritidshus i byggsats som gör bygget enklare även för en lekman, även om du självklart måste ta hjälp med el och VVS om du själv inte har yrkeskompetens för dessa områden.

Man klarar mycket på egen hand om man har någon som vägleder, men se till att få lite tid över att njuta också. Att välja en färdig stugmodell kan hjälpa dig att ha fritidshuset på plats på bara några veckor. Ligger taket på och det finns åtminstone ett rum att vistas i så kan det bli ett härligt sommarprojekt där man jobbar på att bygga några timmar per dag och samtidigt får tid över till att ta ett bad eller en fisketur mellan varven. Då kommer du att ha nytta och glädje av ditt fritidshus redan i sommar. Lycka till!