Takläggning – Att tänka på innan man lägger nytt tak

Med rätt material håller ditt tak i många årtionden framåt

Tak i plåtmaterial

Lägga tak

Vilket sorts tak ska man välja? Ska man göra det själv eller anlita en takläggare? Vad kommer det att kosta? Byggledarna.se går här igenom några grundläggande saker att tänka på när man planerar att lägga ett nytt tak på sitt hus.
Om du ska lägga taket själv så måste du ha tidigare erfarenhet av byggande, ett nytt tak är ett stort projekt som kräver en hel del kunskaper och mycket arbete. Du behöver hjälp av minst en person och lär behöva en rejäl byggnadsställning om huset är högt. Om du inte kan göra jobbet själv så får man nog räkna med en kostnad på över 100 000 kronor om man anlitar en utbildad takläggare.


Första steget i en takläggning, efter att man rivit det gamla taket förstås, är att välja vilken sorts tak man vill ha. Materialen skiljer sig inte så mycket när det gäller utseende, struktur och kulör. Valet blir i mångt och mycket en fråga om tycke och smak.

Många valmöjligheter

Vanligast idag är betong- eller tegelpannor och plåt. Det finns även tak i fibercement, shingel eller papp och ”gröna” varianter som halm eller torv. Vilken lutning taket har är också avgörandet för vilket material man bör välja.

Tegelpannor
Tegelpannor är ett mycket vanligt takmaterial som håller länge.

Tegelpannorna är klart dyrast – i övrigt finns det både för- och nackdelar med alla taktyperna. Tegelpannor kan vara svåra att lägga, särskilt om man har valt ofalsat tegel, där pannorna är lite ojämna och svåra att passa in. Det många gillar med tegel är att de åldras med huset och får nya spännande nyanser med åren. Tegelpannor håller länge och går dessutom ofta att hitta på annons.


Betongplattor är ganska enkelt att lägga eftersom pannorna är likadana sinsemellan. De klarar dessutom stormar bäst, då plattorna är tunga och ligger jämnt och stadigt. Betongplattor har lång livslängd och tål frost mycket bra. Många anser dock att betongplattor inte är lika vackra som tegelpannor.
Plåttak
Plåttak på äldre trähus.

Plåttak har blivit vanligare de senaste decennierna och finns i många olika utföranden. Det stora pluset med plåttak är att det kräver ytterst lite underhåll. Ytbehandlad plåt bör dock målas om emellanåt. Även plåttak anses av många vara estetiskt underlägset ett traditionellt tegeltak.
Om man har ett platt eller flackt tak så är valmöjligheterna mer begränsade. Då behövs ett tak som klarar dålig avrinning av regnvatten – och då är det plåt, papp eller gummiduk som gäller.
Papptak på platt hus.
Papptak kan fungera bra på ett modernt hus med platt tak.

När det gäller själva läggningen är metoden ganska likartad oavsett om man väljer tegel, betong eller plåt. Viktigast när man lägger tak är alltid att följa tillverkarens föreskrifter och följa instruktionerna till punkt och pricka. Det påverkar takets livslängd och hållbarhet och är även avgörande för garanti- och försäkringsvillkoren.


Oavsett vilket sorts tak du väljer så är de viktigt att du har en välgjord underlagstäckning. Det får inte finnas några skarvar, spikhål eller några andra skador.