Vanliga frågor om en badrumsrenovering

nyrenoverat badrum

Badrummet och köket är det två vanligaste renoveringsobjekten i en bostad. Det är också naturligt sett till att båda dessa rum dels är välanvända – och således har ett hårt dagligt slitage – och att de samtidigt också säger mycket om vem som bor i huset i fråga. Har du gäster i ditt hem i Stockholm så är det också troligt att dessa kommer att värdera in skicket på ditt badrum och ditt kök i sin samlade bedömning kring hur du bor – och vem du är.

Dessutom så är både kök och badrum tacksamma att sätta sin egen prägel på då det finns oändliga möjlighetet både gällande material, design, färger och former. Förvisso så har båda dessa områden även en annan gemensam nämnare i form av att de är relativt kostsamma. Här ska man emellertid veta att det går att komma ganska billigt undan. Idag finns det material och snygga inredningsdetaljer som inte kostar skjortan. Där kan du verkligen tjäna på att sondera terrängen lite.

Vi kan hålla oss till en badrumsrenovering i det här fallet och försöka reda ut vad man ska tänka på vid en sådan. Det kan vi göra genom att rada upp några vanliga frågor och ge svar på dessa. Vi kan säga att du bor i Stockholm och har börjat överväga en badrumsrenovering – förmodligen kommer dessa frågor komma upp någon gång längs resan:

Bör jag ta professionell hjälp med min badrumsrenovering?

Svar: llt utgår naturligtvis från dina egna kunskaper. Det är inte olagligt på något sätt att på egen hand sköta en badrumsrenovering. Tänk dock på att installationer, golvvärme och exempelvis spotlights i taket ska skötas av en behörig elektriker. Tänk även på att det tar tid att renovera ett badrum och att det är ett ganska svårt jobb som kräver mångsidighet. Vi skulle säga att de flesta tjänar på professionell hjälp vid en badrumsrenovering – åtminstone i någon form.

Måste jag ha bygglov?

Svar: Nej, det behöver du inte. Men, du bör informera din BRF om projektet och även delge dina grannar om att en badrumsrenovering ska ske. Det kommer att låta ganska mycket understundom. Skulle din badrumsrenovering innebära en väsentlig förändring av vatten- och avlopp så kan det krävas en bygganmälan. Den skickar du till Byggnadsnämnden i den kommun du tillhör – i det här fallet alltså Stockholm.

Kan jag använda Rot-avdraget för en badrumsrenovering?

Svar: Självklart! Om det är något projekt som passar perfekt frö rot-avdraget så är det en badrumsrenovering. Vi skulle vilja göra ett tillägg här. Om du ska anlita professionell hjälp så bör du se till att göra det genom en och samma firma. Totalentreprenad är en smidig lösning som tar dig säkert fram från start – planering och rivning – till mål – den slutliga besiktningen. Det kan kosta några kronor mer i jämförelse med att anlita flera olika företag. Men, vår erfarenhet är att jobbet går snabbare och blir betydligt bättre även på längre sikt.

Fråga: Vad ska jag tänka på i övrigt?

Svar: Tänk på att undersöka det företag du tänkt anlita (om du väljer professionell hjälp förstås) och var noga med att läsa avtalet. Du bör kontakta referenser, du bör ha garanti på jobbet och företaget ska ha ansvarsförsäkring. Se även över att man har behörighet att arbeta i våtrum samt att man har elektriker bland sina anställda. Betalningen ska ske då jobbet är klart. Betala aldrig i förskott.

Besök https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se för tips och inspiration inför renoveringen.