Golvläggning – Nyttiga tips om hur man lägger ett golv

Tips för professionell golvläggning

Golvläggning trägolv

Funderar du på att lägga golv?

Planera ordentligt innan du sätter igång, det är mycket att tänka på för att det ska bli rätt.
Här bjuder byggledarna.se på tips om hur du ska gå till väga för att din golvläggning ska bli lyckad.

Underlaget

Först och främst måste du planera golvläggningen efter vilket underlag du ska lägga golvet på.

Handlar det om en betongplatta så är de viktigt att underlaget är rent och jämnt. Det är viktigt att spackla bort ojämnheter innan man lägger ut en fuktskyddsmatta, vars uppgift är att hindra fukt från betongplattan att tränga upp i golvet. När fuktskyddsmattan är på plats är det dags att lägga ut stegljudsisoleringen. Den ska ligga kant i kant med fuktskyddet. Syftet med stegljudsisoleringen är att den ska ta upp mindre ojämnheter och se till att det låter mindre när man går på golvet.

När detta är klart kan du lägga ditt nya golv ovanpå. Ta med i beräkningen hur mycket det nya golvet ökar på höjden. Om golvet blir för högt kan du tvingas kapa av dörrfoder eller rent utav tvingas hyvla ned dörren. Heltäckningsmattor, och dess eventuella limrester, ska tas bort innan man lägger golv.
Skor på trägolv

Så lägger du golvet

Man börjar alltid golvläggning i ett hörn, från vänster till höger. Lägg golvet i ljusinsläppets riktning, då syns inte skarvarna lika tydligt under en solig dag. Är rummet avlångt så är det dock bäst att lägga golvet längs den långa väggen, oavsett var solen står på. Det underlättar om man börjar vid den vägg där en eller flera dörrar.

Därefter lägger du ut första raden och kapar plankan mot väggen. Den bortkapade biten kan du använda som startbit på nästa rad, förutsatt att den inte är för kort (bör vara längre än 500 millimeter).

När du har lagt en till två rader är det dags att lägga distansklossar mellan vägg och golv, både på lång-och kortsida. Distansen bör vara mellan 5 och 7 millimeter, beroende på rummets bred. Anledningen till det är att golvet ska kunna röra sig lite i alla riktningar. Mät upp en rak linje att följa, du kan inte lita på att väggen är helt rak.

När du har kommit till sista raden lär du få kapa den på bredden. Lägg den sista brädan uppe på dem näst sista raden av brädor. Rita sedan ut såglinjen med en spillbit, som du följer längs väggen. Strecket markerar var på plankan du ska såga. När golvet har hamnat på plats, ta då bort distanskilarna och sätt tillbaka golvsocklarna.

OBS! Detta är generella tips för golvläggning. Många golvfabrikanter har specifika instruktioner för sina produkter.

Tips: För- och nackdelar med olika sorters golv

Natursten

Plus: Tidlöst och vackert, klarar sig bra utan underhåll. Natursten klarar också fukt och tunga möbler bra utan att få repor och märken.

Minus: Naturstensgolv blir kallt utan golvvärme. Vissa sorter kan få missfärgningar av fästmassorna.

Laminat

Plus: Laminatgolv är slitstarkt, formbart och ser ofta ut som ”riktiga” naturmaterial. Det är dessutom prisvärt.


Minus: Hårt. Mycket ljud när man går på det, stegljudsisolering är ett måste.

Vinyl

Plus: Vinylgolv är slitstarka, lättskötta och formbara. Finns i många olika färger och mönster.

Minus: Kan ofta kännas kallt och hårt.
Massivt trägolv

Massivt trä

Plus: Massivt trägolv är miljövänligt och ljuddämpande. Det går att slipa ner och har en lång livslängd. De känns dessutom levande och är mjukt att gå på.

Minus: Ett tjockt trägolv leder inte golvvärme särskilt bra.

Linoleum

Plus: Linoleumgolv är miljövänliga och lätta att lägga om det rör sig om plattor.

Minus: Köper man linoleumgolv på rulle så är det besvärligt att lägga ut själv, de flesta behöver hjälp av hantverkare.