Plåtslagare – Ett fritt och krävande yrke i byggbranschen

Plåtslagare - tak i plåt

Plåtslagare

En plåtslagare – eller byggnadsplåtslagare som yrket också kallas – arbetar med att klä tak och fasader på byggnader med plåt. Plåtslagaren jobbar mycket ute på byggarbetsplatser men utför också en del arbete i verkstad.

Arbetsuppgifterna är mycket varierade, det kan vara allt från ett villatak till ett kyrktorn eller en stor spektakulär fasad på ett konserthus eller idrottsarena. Tilläggsisolering och ibland även målning av plåttak finns också bland arbetsuppgifterna, liksom montering av regnvattensystem och till och med snöskottning. En plåtslagare får inte vara rädd för höga höjder, då arbetet ofta innebär en stor del fasadklättrande och takjobb. Arbetet innefattar också en hel del obekväma arbetsställningar.

I verkstaden arbetar plåtslagaren med bearbetning av plåten. Där kan det handla om exempelvis tillverkning av beslag, lister och fönsterbleck.

Många olika material

I Sverige är färgbelagd förzinkad stålplåt det vanligaste plåtmaterialet, men en plåtslagare måste vara kunnig om ett flertal olika material. Lackerad plåt, koppar, bly och zink är några av dem. Många plåtslagare väljer att specialisera sig på ett specifikt material.

I verkstaden tillverkar plåtslagaren detaljer efter ritningar och egna mätningar. En hel del av plåtslagarens arbetsmaterial är dock numera fabrikstillverkat, som hängrännor och stuprör. En plåtslagare utför dessutom underhållskontroller av tidigare utförda plåtarbeten på både tak och fasader.
Kyrka
En plåtslagare måste kunna hantera många olika verktyg och maskiner för att kunna breda ut, mäta, klippa, bocka och falsa plåten. Klubba, hammare, sax, tång, mothåll, rullfalsmaskin, kantmaskin, sömsvets – att vara plåtslagare är ett riktigt hantverksyrke.

Som plåtslagare har man ett fritt yrke, men det ställer stora krav också – inte minst på estetik och funktion. Som plåtslagare behöver man därför inte bara vara händig, utan även kreativ och en god problemlösare. I arbetet kommer man dessutom i kontakt med många andra yrkesgrupper inom hantverk, vilket gör att samarbetsförmågan är viktig. Som plåtslagare gäller det att vara självständig men man får aldrig glömma att man är en del i ett större sammanhang.

Utbildning och behörighet

Utbildning till byggnadsplåtslagare finns på gymnasiets byggprogram. Efter den treåriga utbildningen är det lärlingsarbete i 2,5 år som gäller. Under lärlingstiden avlägger man sin yrkesexamen och får sitt yrkesbevis.

Om gymnasieskolan inte har en plåtutbildning så läser man kärnämnena i bygg där, för att sedan få den praktiska plåtutbildningen på ett plåtslageriföretag.