Viktigt när du ska anlita hantverkare

Vi ger dig tips som hjälper dig när du ska anlita hantverkare

anlita hantverkare

Sugen på att bygga en altan till huset? Eller behöver du hjälp att fixa läckan i badrummet? Läcker det in och du behöver ett nytt tak Byggledarna.se vet vad du bör tänka på innan du anlitar en hantverkare.

Första steget är förstås att hitta en kompetent hantverkare. Vanliga sätt är en sökning på webben eller tips från vänner och bekanta. En rekommendation från någon du litar är oftast bra, är de nöjda så är chansen stor att du också blir det.

Att be om referenser är också ett bra tips. En bra hantverkare ska inte vara rädd för att du pratar med någon av hans tidigare kunder. Om du fortfarande är osäker, be om att få titta på något eller några av hantverkarens arbeten.

Innan du väljer vilken hantverkare du vill ha till ditt projekt, ta in flera olika anbud och känn dig för! Tänk också på att inte bara låta priset styra, de viktigaste är att du hittar en kompetent yrkesman som kan utföra ett bra jobb.

Du bör kontrollera att hantverkaren har en ansvarsförsäkring, vilket brukar vara ett krav för att vara med i de olika branschföreningarna. Det kan också vara bra att kolla i olika register, efter exempelvis konkurser och tidigare skulder. Varning utfärdas för hantverkare som ber om förskott för att åka och handla material eller begär delbetalningar för olika etapper av projektet.

Det går också bra att vända sig till en branschorganisation för att få tips och information.

Viktigt med skrivet avtal

Du måste alltid skriva ett avtal med hantverkaren innan arbetet påbörjas. Ett skriftligt avtal förhindrar missförstånd och gör det lättare för dig att få rätt om du gör en reklamation när något har gått fel.

Avtalet bör vara så utförligt och detaljerat som möjligt. Var tydligt med exakt vad du vill ska utföras! En tidsplan måste ingå i kontraktet, med start- och slutdatum. Viktigt är även att det anges om arbetet ska utföras till fast pris eller på löpande räkning. Väljer du det andra alternativet så är risken stor att priset kommer att dra iväg. Därför är det viktigt att bestämma en högsta kostnad. Det går förstås även att ha delar av priset fast och andra delar löpande (exempelvis material).

Om du vill få tillgång till ROT-avdraget så ska du göra upp om de med hantverkaren innan arbetet kör igång. ROT-avdraget ska även finnas angivet i kontraktet.

Betala aldrig i förskott, man ska bara betala för ett bra utfört arbete. Du har rätt att hålla in en summa motsvarande vad det skulle kosta att åtgärda eventuella fel som uppstår under bygget.

Du har ett lagstadgat skydd genom konsumenttjänstlagen när du anlitar en hantverkare eller entreprenör.

Innan du anlitar en hantverkare bör du också kontrollera att denne har en F-Skattsedel.