Gäller ROT-avdrag för inglasning av balkong?

Modern lägenhetsbyggnad

Gäller ROT-avdrag för inglasning av balkong? Skatterabatten Rot har verkligen visat sig göra nytta för vanliga personer vid renoveringar, reparationer och vid tillbyggnader; att man kan dra av 30 % av den totala arbetskostnaden – med ett tak på 50.000 kronor årligen och per person – gör en enorm skillnad. Men, vad inkluderas i ROt-avdraget – kan man exempelvis använda det för inglasning av balkong?

Svaret på den frågan är ja – och nej. Det beror nämligen på i vilken typ av bostad du bor. Om du lever i en villa eller i ett hus så kan du använda dig av rot-avdraget för att glasa in din balkong. Detsamma om du vill glasa in uteplatsen eller altanen. Vid det senare så är emellertid en förutsättning att dessa sitter fast och är anslutna mot huskroppen. Handlar det om en fristående altan – exempelvis ett soldäck – så gäller inte rot-avdraget.

Svaret nej då? För vilka gäller inte rot-avdraget vid en balkonginglasning? Det gäller de som bor i en bostadsrätt. En förutsättning för att få använda rot-avdraget är att man ger bostaden i fråga. Det gör man vid en bostadsrätt och därför är det möjligt att använda rot-avdraget för att exempelvis måla om, för att bygga om i köket eller för att renovera ett badrum. Men, det handlar om saker som sker på insidan av bostaden.

En balkong ligger på utsidan och där räknas den – i och med detta – som något som föreningen ska sköta om. All renovering på en balkong är egentligen föreningen ansvar och det innebär att du som bostadsrättsinnehavare inte kan använda dig av ditt Rot-avdrag om du exempelvis vill glasa in, om du vill lägga ett annat golv eller om du vill installera markiser.

Gällande detta så finns det en naturlig förklaring som ofta hamnar lite i skymundan. Genom att exempelvis glasa in din balkong så förändrar du också fastighetens utseende. Det ser, helt enkelt, inte enhetligt ut om du har en inglasad balkong medan dina grannar inte har det. För att få glasa in så måste du således också ha ett godkännande från styrelsen – detta utöver att du inte kan använda rot-avdraget. Dessutom kan åtgärden i fråga kräva ett bygglov.

Kan jag glasa in balkongen ändå?

Att ha en inglasad balkong är något som är fördelaktigt. Dels så förlängs säsongen – man kan egentligen sitta ute under hela året (förutsatt att man har en värmekälla), man minskar slitaget, man slipper regn och man får, på många sätt, ett extra rum att vistas i. Dessutom så är en inglasad balkong något som är värdehöjande då många är beredda att betala extra för detta.

Finns det någon lösning, med tanke på att styrelsen måste ge godkännande? Ja, och vägen dit är att du A) kontaktar styrelsen och delger ditt intresse B) inväntar svar.

Skulle svaret vara nej så är ett råd att gå vidare tillsammans med andra. Det vill säga – det är medlemmarna som äger fastigheten tillsammans och om ni är tillräckligt många så kan frågan drivas vidare i sann demokratisk anda. Lägg en motion, var påläst och se till presentera denna på er årsstämma. Om det skulle finnas ett stort intresse kring inglasade balkonger så kommer sedan styrelsen att ansöka om bygglov samt – vid erhållet sådant – ta kontakt med olika aktörer som erbjuder tjänsten.

Läs stadgarna och kontakta styrelsen

En liten fara i detta är att många företag lämnar lappar i brevlådor och erbjuder att glasa in balkonger i BRF:er. Det får många att tro att det är okej att göra så. Det kan skapa trista situationer där du som privatperson kan tvingas ta kostnaden även för att återställa balkongen till sitt ursprungliga skick. Styrelsen ska alltid kontaktas före och läs gärna stadgarna i den BRF du tillhör innan du går vidare.