Bygga altan med trätrall

Konkreta tips för att bygga en träaltan som håller.

altan i trä

En stor fördel med att bo i småhus är att kunna bo nära marken. Och vad är ett bättre alternativ för det husnära utelivet än en altan i trätrall? Här bjuder byggledarna.se på några grundläggande tips till den som vill ha en varm och skön altan att mysa på till sommaren.

De flesta husägare väljer att bygga sitt altangolv i trätrall. Anledningen är att det ger en mängd fördelar jämfört med andra material.
En fördel är att trätrall är relativt enkelt att lägga och lätt att anpassa till mark som inte är helt plan. På sluttande mark och på mark med nivåskillnader så kan man höja altangolvet med gjutna betongplintar. Då behöver men inte heller någon sandbädd, men däremot bärlinor som man lägger ovanpå plintarna för att de ska fungera som underlag för reglarna.

Dessutom ger ett altangolv i trä oftast en naturlig anslutning till golven inomhus. Springorna mellan brädorna fungerar också utmärkt som en ”smutsspärr” mellan ute och inne. Sedan är förstås trä ett mjukt material som är skönt både att gå och sitta på. Och så är det ju vackert på ett naturligt sätt.

Det är inte helt lätt att lägga trätrall, men både förarbete och själva läggningen är ofta betydligt enklare än att göra motsvarande golv med exempelvis platt- eller stenläggning.

Tänk på kvaliteten

Det man absolut inte vill att altangolvet ska vara är instabilt och sviktande. Det blir inte bara svårt och ostadigt att gå på, trädgårdsmöblerna kommer inte att stå stabilt och man riskerar att spilla saften över de ljusa sommarkläderna.
Det är därför det är så viktigt att lägga trallen på reglar som ligger fast och plant på marken, men det är också av största vikt att man använder trätrall av bra kvalitet. Billigt trä behöver inte alls vara dåligt, men det gäller att se upp med att det billiga priset inte innebär att träet är av klen kvalitet.

Även sammanfogningen av trallarna gäller det att vara noga med, inte minst med tanke på långvarig stabilitet. Färdiga trätrallar är vanligen spikade och det fungerar oftast bra, men det gäller att se till att spiken är av rostfritt, syrafast material. Annars kommer fogningarna förr eller senare att brista.

Rätta sidan uppåt

Viktigt när du inhandlar träet är att brädorna ligger med kärnsidan uppåt, det vill säga den sida där årsringarna är minst. När en bräda med kärnsidan uppåt torkar upp efter ett regnväder kommer den att bågna uppåt, så att vattnet rinner utåt och av trallen. Monterar du med fel sida uppåt så kommer en vattenkanal bildas och vattnet blir kvar på altanen. Kärnsidan tål dessutom kraftigare nötning. Det bildas dessutom lättare torrsprickor på den andra sidan.

Tryckimpregnerat virke beräknas hålla i två till tre decennier.