Samverkansbalk – säkerhet i tunga hus

Stora byggnader behöver stabila bjälklag. En samverkansbalk ser till att du får snabba byggtider, stor säkerhet och en bra ekonomi i din byggnation.

Har du någonsin funderat på vad en byggnad egentligen väger? Kanske har man koll på att en människa väger runt 100 kilo, en liten bil runt 1000 kilo (1 ton) och en blåval över 100 ton. Men därefter blir det lite svårt att räkna. Ett litet Attefallshus väger cirka 10 ton. Tittar man på en större byggnad får man gå betydligt högre. En kubikmeter betong väger runt 2,5 ton, och i en större byggnad så behövs det kanske 1000 kubikmeter betong till varje våning. Räknar man på det så väger en stor byggnad med tre våning åtminstone 7500 ton.

Det är inga små siffror och det är lätt att förstå att det inte går att chansa med konstruktionen av en så stor och tung byggnad. Allt ska sitta på plats och ha god hållbarhet. Man vill ju inte bygga om husen så ofta!

Samverkansbalk – en smidig balk för stor påfrestning

Man kan ju inte gjuta ett hus av bara betong. Betong är ett fantastiskt material, men precis som alla material så finns det nackdelar. Betong har en tendens att spricka och bli skört. Lösningen är att förstärka betongen med ingjutna strukturer som armeringsjärn och balkar.

Det kanske smidigaste sättet att lägga ett bjälklag i betong är att montera en samverkansbalk.
Samverkansbalken gjuts in i betongen med en öppen undersida. Den ger stabilitet men är samtidigt enkel att montera och inspektera.