Annonsera här.

Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Vet mer om ventilation

Ventilationsrör i tak

När man talar om att ventilera en byggnad talar man om att byta ut förorenad luft mot renare luft som kommer utifrån. Bor man mitt i en storstad som Stockholm kan man argumentera för att luften utifrån ibland kanske inte alls är renare – men likväl behöver ett luftutbyte ske – oavsett om man bor i Stockholm eller ute på glesbygden någon annanstans i landet.

Som med i princip all teknik kan det uppstå både små och stora problem. För att inte behöva ringa en ventilationsfirma stup i kvarten kan det vara bra att lära sig mer om hur ventilation faktiskt fungerar. Om det gäller ett stort problem är givetvis en ventilationsfirma dock det bästa valet.

Ventilationstekniker

Det finns olika tekniker för hur det här luftutbytet ska ske. Något som är mycket vanligt bland äldre byggnader – och som också är vanligt än idag – är självdragsventilation. Det vill säga att det finns sprickor där luftutbytet kan ske på naturlig väg. Andra tekniker som används är till exempel frånluftsventilation som styrs med fläkt eller till- och frånluft, som även det kan styras med fläkt. Det sistnämnda brukar man kombinera med värmeåtervinning för att minska på energikostnaderna så gott det går.

Ventilationsproblem

I många fall är ventilationsproblem inte särskilt svåra att åtgärda. Ofta kan man göra det på egen hand, istället för att betala en ventilationsfirma som fixar problemet. Upplever man problem med ventilationen bör man börja med att göra en grundläggande kontroll för att se hur komplext problemet egentligen är. Faktum är att regelbundna ventilationskontroller till och med ska ske enligt lag, men upplever man brister i ventilationen kan man åtminstone identifiera det.

Tecken på brister i ventilationen

Brister i ventilationen kan yttra sig på flera olika sätt. Om man ser flera av dessa tecken kan det vara dags att ringa en ventilationsfirma eller felsöka själv på en gång:

  • Kondens på insida av fönster vintertid
  • Luften känns tung och instängd
  • Stekos i köket fångas inte upp riktigt
  • Kondens på badrumsspegel efter bad och dusch som sitter där under mycket lång tid

Att hitta en ventilationsfirma

I vissa fall kan problemet vara så pass enkelt att det går att lösa själv. I många fall är det dock bättre att helt enkelt kontakta en ventilationsfirma för att få jobbet gjort. Bor du i en storstad som Stockholm eller Göteborg har du många entreprenörer att välja mellan. Tänk också på att utbudet i städer som Stockholm och Göteborg är stort och att det är viktigt att ta referenser innan du bestämmer dig för att anlita någon. Särskilda fördelar har du om du känner någon som arbetar i branschen, eller har en god vän du litar på som kan rekommendera en ventilationsfirma. Helst bör samma typ av jobb utförts hos vännen som du vill ha hjälp med.