Annonsera här.

Kontakta oss för att annonsera på denna sida.

Vad det kostar att byta fönster

Om du funderar på om det är läge för ett fönsterbyte, dyker nog tanken om kostnaderna också upp. Det finns såklart inte en enskild summa som svar på vad ett fönsterbyte kostar, men genom att känna till faktorerna som avgör priset kan man i alla fall göra en bra uppskattning.

Själva glaset

Beroende på vilken typ av fönsterglas man väljer kan priset förändras en hel del. Till exempel är de lite mer moderna treglasfönsterna något dyrare än den mer klassiska motsvarigheten med två glas. I dagsläget kan man räkna på allt mellan 2000 och 5000 kronor för ett treglasfönster, och mellan 700 och 3000 kronor för ett tvåglasfönster.

Anledningen till den breda prisramen är storleken på skivorna. De större storlekarna kostar som regel mer – oavsett om det är tvåglas- eller treglasfönster.

Material

Vilket material fönsterprofilerna är gjorda av spelar också in i priset. Om man till exempel väljer ett aluminiumfönster får man räkna med ett högre inköpspris än om väljer PVC- eller träfönster. Dock kan det här jämna ut sig på lång sikt då aluminiumfönster har en väldigt lång livslängd. De håller även ofta tätare än träfönster, något som indirekt sparar på husets värmekostnader då ingen kalluft kommer in.

Generellt set är PVC billigast, trä någonstans i mitten och aluminium det dyraste när det handlar om inköpskostnaderna.

Göra det själv eller med professionell hjälp?

Att göra fönsterbytet själv är naturligtvis det billigare alternativet, även om det inte alltid behöver bli jättedyrt att anlita en firma som sköter fönsterbytet åt dig. Om man anlitar en firma beror också priset på om väljer att köpa fönstret själv för att sedan låta en hantverkare byta det, eller om man köper ett slags paketpris där firman kommer med både fönster och en hantverkare som utför fönsterbytet.

Den kostnad man ungefär kan räkna med är mellan 1000 och 2000 kronor per fönster om man tar hjälp av en firma. Dock bör man ha i åtanke att man som privatperson kan nyttja ROT-avdraget för att få ner kostnaderna rejält. ROT-avdraget subventionerar nämligen upp till 30 % av arbetskostnaden, vilket leder till att man istället kan räkna med summor närmare 700 – 1400 kronor per utbytet fönster.

Tänk på att dessa priser endast är fingervisningar. Trots den breda prisramen kan priserna skilja sig en del från detta. Faktorer som spelar in är bland annat hur mycket arbete som krävs per fönster, samt hur många fönster som ska installeras.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*